Vis & water

MijnVISmaat foto van de maand: snoek

2635
14 sep 2023

De ochtendstond heeft goud in de mond. Daarom ging Filip Imbert eind juni samen met zijn vismaat Jeroen bijtijds het water op. Na een slow start met werpen op het ondiepe bracht trollen op dieper water uitkomst.

Toen op zaterdag 24 juni om drie uur ’s ochtends de wekker ging, zat Filip direct rechtop in bed. Samen met zijn vismaat Jeroen had hij
namelijk een plan bedacht voor de visdag die in het verschiet lag. “Met een kano en elektromotor om 04.30 uur het water op. Een dieptemeter is niet nodig aangezien we de plas in kwestie goed kennen. De ondiepe delen met veel waterplanten en scherpe taluds zijn de hotspots. Daar maak je kans op grote baarzen (40+ cm) en snoek. Maar goed: gewoon lekker gaan vissen en genieten
van de natuur die ontwaakt.”

Op het ondiepe

Aangezien het een warme dag zou worden, hadden ze besloten om tot het middaguur te vissen. “Op de ondieptes tussen de planten hadden we eerder goed gevangen, dus daar begonnen we. Dat was niet gemakkelijk: de planten waren flink gegroeid en met ons kunstaas pikten we werpend aardig wat groen op.” Om 08.00 uur stond de teller op een paar kleine snoekjes. “Het bleef stiller dan verwacht”, blikt Filip terug. “Zou het ondiepe water al te warm zijn voor de snoek? Mogelijk dat ze tegen het talud – in iets koeler water – lagen.”

Trollend succes

Daarop besloten Filip en Jeroen te gaan trollen langs de scherpe taluds. Allebei kregen ze al snel een klap op de hengel, maar beide vissen schoten los. “Dat was niet leuk, maar gaf wel het vertrouwen dat we ze hadden gevonden.” Filip wisselde van kunstaas, waarna ze besloten om te draaien. Vlak daarna ging zijn hengel ineens krom. “Ik voelde direct dat het een forse vis was.” Diverse runs richting de bodem bevestigden dit vermoeden. Door flink wat druk te zetten kon zijn vismaat de snoek vervolgens vrij vlot scheppen.

Slot in stijl

Ze gingen naar de kant om de vis in het schepnet te onthaken en te meten. Filip: “Met 1.07 meter was het geen persoonlijk record, maar zeker een vis die ik niet ga vergeten!” Vanwege de warmte werd de foto in het water genomen, zodat de vis koel konden worden gehouden voordat die werd teruggezet. “Het is een zalig gevoel om zo’n mooie vis weg te zien zwemmen.” In de rest van de sessie vingen ze nog wat snoekjes, waarna die tegen de middag in stijl werd afgesloten. “We hebben zelf ook nog een duik genomen.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.