Vis & water

Record zalm: 83 cm

11512
01 sep 2023

Jan-Pieter Nieuwenhuizen heeft het nieuwe Nederlandse record zalm op zijn naam geschreven. Op dinsdagavond 15 augustus ving hij een exemplaar van 83 cm. Daarmee verbreekt hij het record van Rob Krijns, die in 2017 een exemplaar van 77 cm ving.

Half augustus struinde Jan-Pieter samen met zijn zoon Milan langs de oevers van een van de grote rivieren, op zoek naar roofblei. Op een van de stekken die ze aandeden werden dicht onder de kant wolken met speldaas opgejaagd door roofvis. Zoals wel vaker bij het vissen op roofblei werd het kunstaas straal genegeerd. “Toen viel het stil en zagen we geen activiteit meer. Zelf besloot ik ook even te rusten en te wachten totdat de vis weer actief zou worden. Dat gebeurde helaas niet, maar voordat we naar de volgende stek gingen maakte ik nog een worp om te kijken of er misschien toch vis zat.” Dat bleek een gouden zet. Bij het binnendraaien van zijn ondiep lopende kunstaas zag hij een enorme rug door het wateroppervlak klieven. Een ongekend harde aanbeet volgde en de adrenaline gierde door zijn lijf. “Ik heb al de nodige grote roofbleien gevangen, maar dit was de vis waar ik naar zocht. Deze zou mijn persoonlijk record verpletteren. Daar was ik zeker van”, vertelt JP enthousiast.

 

Unieke ervaring


De vis knokte hard en liet zich lange tijd niet zien. “Harde runs werden afgewisseld met heftig kopschudden. In gedachten zag ik die vette ‘negentiger’ roofblei al zwemmen, maar de vis bleef diep.” Toen die voor het eerst boven kwam, waren hij en zijn zoon met stomheid geslagen. “Ik zag meteen dat het een Atlantische zalm van formaat was – dat was wel het laatste wat we hadden verwacht. We waren helemaal euforisch, maar moesten scherp blijven: deze vis wilde ik natuurlijk niet verspelen.” Na een paar laatste krachtexplosies gaf de zalm zich eindelijk gewonnen en kon zijn zoon de vangst scheppen. Direct daarop volgde de ontlading. “Dat gevoel is haast niet te beschrijven, maar we stonden allebei te springen van blijdschap en omhelsden elkaar.” Na een snelle foto werd de vis weer teruggezet. “Dit zijn de momenten die je als sportvisser moet koesteren”, blikt JP terug. “Een zalm vangen in Nederland is een unieke ervaring en waarschijnlijk de vangst van je leven.” Dan heeft hij een engeltje op zijn schouder, want vijf jaar geleden ving hij ook al een zalm van 74 cm. En die record roofblei? “Die gaat er ook nog uitkomen. En dan krijgt de Beet Nederlandse Record Zoetwatervissen (BNRZ) commissie direct een mailtje”, zegt JP met een grote glimlach.

Overige records


Naast de Atlantische zalm werden er nog meer records gevestigd. Zo vestigde Barry van Dongen (16 jaar) in de categorie ‘kleinere soorten’ op 15 juli het record bittervoorn met een exemplaar van 9 cm. Deze soort wordt ongeveer 10 cm lang, dus het record staat nu aardig scherp. Verder deed Jasper Berkers (14 jaar) een bijzonder vangst tijdens het karpervissen. Op een 20 mm boilie draaide hij na een tik op de top tot zijn grote verbazing een riviergrondel binnen. Die was flink aan de maat, dus besloten ze hem op te meten. Met 16 cm is dit een recordverbetering van één cm.
Recordclaim? Zo dien je hem in


Denk jij een recordvis te hebben gevangen? Zorg dan voor goede foto’s met een geschikt meetlint en meld hembij ons via bnrz.nl. Daar kun je ook alle huidige records bekijken en vind je meer informatie over hoe je een recordclaim indient. Bekijk in de video hieronder hoe je het beste een vis kunt meten!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.