Vis & water

Team PENN Westkapelle 1 aan de leiding bij PENN Nationale TopCompetitie Kustvissen

1725
25 sep 2023

Afgelopen zaterdag vond de derde wedstrijd van de PENN Nationale TopCompetitie Kustvissen plaats aan het strand bij Noordwijk. Het betrof een inhaalwedstrijd, omdat code geel op 25 maart roet in het eten gooide. De dagwinst ging naar Istriana Team. In het tussenklassement blijft Team PENN Westkapelle 1 nog nipt aan de leiding, gevolgd op één punt door Team Hengelsport Westland. Met twee wedstrijden voor de boeg is nog van alles mogelijk.

Na twee van de vijf wedstrijden maakten nog veel teams kans op het kampioenschap. Voor veel topteams reden temeer om vrijdag naar Noordwijk af te reizen om te trainen. Op basis van hun ervaringen werd voor de wedstrijd een vangst van botten en grote zeebaarzen door hen voorspeld.

Parcourswijziging 

De organisatie van gastheer De Sportvisser had de wedstrijd tot in de puntjes voorbereid. Vanwege de massaal aanwezige kitesurfers op het strand in Noordwijk, was het parcours vier kilometer noordwaarts uitgezet. Op deze manier zitten wel elkaar niet in de weg. het nieuwe traject is afgelegen is en daar wordt zelden gevist.

Botten als target

Er stond een mooi windje op de kant en meestal staat dat garant voor mooie vangsten. Al snel na het beginsignaal om 10.00 uur, kwamen de eerste berichten binnen van doubletten en tripletten botten. Omdat er behalve de stevige wind en dito golfslag tijdens de wedstrijd ook nog eens een flink getijdeverschil was, veranderden de omstandigheden continu. Voor de meeste vissers bleef het even zoeken op welke afstand de vis foerageerde. Op stekken met een steil randje is dat dé plek waar de vis ligt te wachten op voedsel. Is de vis actiever, dan zijn ze overal in het zwin aantreffen. Dit geldt in ieder geval voor de botten en zoals verwacht was dat de targetvis.

Na meting worden de botten direct weer teruggezet.

Goede start

De wedstrijd startte net na hoog water en in het eerste uur werd er over het hele parcours door iedere visser wat gevangen. Het waren allemaal botten van rond de 30 cm. De verwachte zeebaarzen lieten het wat afweten, slechts een enkel exemplaar groter dan 40 cm zou er worden gevangen. Na het eerste uur waren de omstandigheden op sommige stekken zelfs al zo veranderd dat de betreffende visser de volgende drie uren geen vis meer wist te vangen. De meeste vissers moesten na het eerste uur dan wel meer moeite doen om een vis te vangen, gelukkig vielen ze niet stil.

Een mooie visdag

Op de weg terug naar het clubhuis overheerste een tevreden gevoel. De dreigende zwarte luchten hadden slechts tot kortstondige felle buien geleid, gelukkig zonder onweer. Het parcours was met een mooie onderlinge afstand uitgezet en de vangsten waren niet slecht. Bij het opmaken van de uitslag bleek al snel dat de onderlinge verschillen tussen de teams ook vandaag weer klein waren.

 

Top-3 tussenstand teams

  1. PENN Westkapelle, 11 punten;
  2. Team Hengelsport Westland, 12 punten;
  3. HSV de Zeebaars Korps, 19 punten.

De beslissing

Het kampioenschap is nog alles behalve beslist. Over twee weken vervolgen we de competitie op het strand van Wijk aan Zee.

Klik hier voor de volledige vakuitslagen en de complete tussenstand. Wil jij snel op de hoogte zijn van de vakuitslagen en ander wedstrijdnieuws? Houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.