Vis & water

Vliegvissen - 10 vliegen voor Oostvoorne

26 nov 2009

Edward van der Heul geeft in Hét Visblad al tien supertips om deze winter goed voorbereid aan het Oostvoornse meer te komen en zoals beloofd volgen hier de tien bijhorende vliegen.

Check hier het hele artikel en de column van Peter Elberse. Hieronder vind je de tien favoriete vliegen van Sir Edward van der Heul.

1) Zwarte Palmer (drijvend)
Haak 10. Wordt ‘Dead drift’ gevist aan drijvende gevette leader met een puntdikte van 22/00 en een lengte van minimaal 4 meter.



2) Zwarte Kever (drijvend)
Haak 14. Met deze vlieg ving ik mijn grootste forellen: 71 centimeter vrouwtje en 65 centimeter mannetje. Ook deze vlieg wordt aan een drijvende gevette leader met een puntdikte van 22/00 gevist, maar bij een aanbeet moet er niet worden geslagen. De vis haakt zichzelf.


3) Bibio (drijvend)
Haak 14. Wordt op dezelfde manier gevist als de zwarte palmer en de zwarte kever.


4) Booby (drijvend)
Haak 12. Hiervoor gebruiken we een snelzinkende lijn en een leader van 75 centimeter fluorocarbon.


5) Jomanda (zinkend)
Haak 10. Deze vlieg dank zijn naam aan de fluoriserende kraalogen die met een zaklampje moeten worden ingestraald. Deze vlieg vis ik bij voorkeur in de schemering en donker met een intermediate glaslijn en langzame halen.


6) EpoxyStekelbaars (zinkend)
Haak 10. Deze vlieg vis ik met een drijvende lijn en een lange fluorocarbon leader. Zeer snel strippen verhoogt zeker de vangstkans.


7) FloatingFry (drijvend)
Haak 4. Wordt altijd als laatste redmiddel ingezet en wordt ‘Dead drift’ gevist met een lange drijvende leader. Bij missers gewoon een maatje kleiner gebruiken.

8) Zagertje (zinkend)
Haak 8. Deze vlieg wordt, met de wind mee, naast en evenwijdig aan de dam, uitgeworpen en met lange rustige halen teruggevist.


9) Groene pissebed (zinkend)
Haak 14. Gebruik een lange drijvende leader en vis dit nimfje net onder de waterspiegel ‘Dead Drift’.


10) Damselnimf (zinkend)
Haak 10. Stelt in dit geval een klein visje. Wordt gevist in combinatie met een intermediate lijn en een fluorocarbon leader van 3 meter. Geeft vooral in de maand april zeer goede resultaten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.