Vis & water

Zeevissen - De liefde van Arjan Heijboer

26 nov 2009

Twee keer achter elkaar de titel Nederlands kampioen kustvissen binnenhalen, is een prestatie van formaat. Arjan Heijboer uit het Zeeuwse Sint-Annaland deed het in 2008 en 2009. Deze pas 22-jarige zeeviscrack doet voor Hét Visblad zijn strategie uit de doeken.

In dit artikel vertelt Arjan hoe hij twee jaar achter elkaar de titel Nederlands kampioen kustvissen wist te veroveren. Hieronder geeft dit Zeeuwse talent je nog wat extra zeevistips.

De basis van een goede visdag is dat je materiaal tiptop in orde is. Je moet erop kunnen vertrouwen dat alles functioneert zoals het zou moeten, waardoor je met vertrouwen vist – en meer vis vangt. De combinatie hengel-molen-lijn-onderlijn dient optimaal te zijn afgestemd, zodat je het lood met een flinke zwieper weg durft en kunt zetten. Ver werpen staat vaak gelijk aan meer vangen.

Zeepieren – in Zeeland ook wel leeglopers genoemd omdat alle sappen eruit lopen als je ze op de haak prikt – zijn aassoort nummer één, zeker in deze tijd van het jaar. Zowel de platvissen, gul en wijting zijn er dol op. Op de tweede plaats staat de zager, die het zeker als ze een weekje oud zijn en een beetje stinken ook prima doen.

Mijn onderlijnen zijn met zo'n 40 cm relatief lang. Uit ervaring weet ik dat dit op deze stek bij Zoutelande prima werkt. Stekkennis is hier sowieso erg belangrijk omdat er op veel plaatsen kleiranden lopen waar je om de haverklap aan vast blijft zitten met je onderlijnen. Ben je op de plek waar je gaat vissen (nog) niet goed bekend, let dan goed op waar de meeste vissers staan. Daar bevinden zich vaak ook de mensen met lokale kennis van zaken tussen, en die staan doorgaans op de beste stekken.

Zeevissen is waarschijnlijk de hengelsportdiscipline waarin de meeste vrouwen actief zijn. Het is natuurlijk ook al een feest op zich om een dagje aan zee te zijn en daarbij neemt het sociale aspect ook een belangrijke plaats in bij het zeevissen – je kan lekker met elkaar ouwehoeren en hoeft niet bang te zijn daarmee de vis te verjagen.

Veel plezier en succes toegewenst bij het zeevissen vanaf het strand!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.