Vis & water

Witvissen: vlokvissen in breder perspectief

16 jun 2022

Met de zomer in aantocht staat ook het vlokvisseizoen weer voor de deur. Dat je met een broodpluim op de haak ook gedurende de rest van het jaar aardig potten kan breken, laat Marcel de Ruyter (44) zien aan een oer-Hollandse poldervaart.

“Voor mijn doen ben ik nu wat vroeg in het jaar met de vlok op pad, maar we gaan zien wat het oplevert”, zegt Marcel terwijl hij stukken brood uit een casino wit plukt. Op deze voorjaarsdag half april moet de plantengroei in het polderwater nog op gang komen, dus de gebruikelijke hotspots zoals rietkragen en lelievelden zijn momenteel niet aanwezig. Een vuilhoekje in een kommetje waar de wind op staat wordt de plek waar de plukken brood te water gaan. “Op dit soort plekjes klontert van alles samen, waaronder ook voedsel. Dat trekt vis aan.” Om vooral vis en geen andere geïnteresseerden op het spoor van het brood te zetten doet Marcel dit in zijn net, dat hij vervolgens heel subtiel omdraait. “Brood in het water gooien staat gelijk aan de vogels uitnodigen. Je kunt het beter een beetje sneaky
en voorzichtig droppen.”
“Daar zou het ook mee moeten lukken, want vis zit hier genoeg – ook ’s winters. Ik ben vanochtend natuurlijk ook niet voor niets voor een rit van twee uur in de auto gestapt.” Nadat hij zijn hengel op de volle lengte van 11,5 meter heeft gebracht, laat Stijn de lijn rustig zakken totdat het felrode topje van de dobber nog maar nét boven water uitsteekt. “Kijk, dat is helemaal perfect zo.”

Lees hier het volledige artikel.

> Meer witvissen in ons archief!
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.