Vis & water

Op de bres voor haaien en roggen

28 dec 2012

De laatste jaren vangen sportvissers steeds vaker gevlekte gladde haaien langs de Zeeuwse kusten en in de Oosterschelde ook incidenteel pijlstaartroggen en ruwe haaien. Sportvisserij Nederland zet zich in voor behoud en herstel van deze bedreigde diersoorten.

Voor het hele artikel klik hier (pdf)

Meer  en aanvullende informatie:

SCREENSHOT Gordon Ramsay eats Shark Fin Soup for the first time!http://www.youtube.com/watch?v=r65FgUYdBOc

Nu nog mogen Europese vissers haaien en vinnen apart aanlanden en vervoeren. In de praktijk, blijken de marktprijzen voor haaienvinnen nog erg verleidelijk en wordt dit principe toch vaak omzeilt. Strengere regelgeving moet dit voorkomen.  Klik hier voor Fisheries: Commission proposes full ban on shark finning at sea  en klik hier voor Ban shark finning on board vessels, says Fisheries Committee

De zoekkaart Haaien en roggen is in het Nederlands als Engels op A4 en A3 formaat, verkrijgbaar voor een gering bedrag via de webshop van www.sportvisserijnederland.nl Klik hier

Het concept Sharkatag werd ontwikkeld door het Schottisch Sea Angling Conservation Network (www.tagsharks.com en www.ssacn.org)

Meer informatie is te vinden via www.haairog.nl


‘State of the art – Haaien en roggen in de Noordzee’, is de titel van een klein maar fijn onderzoeksrapport dat in 2010 verscheen van de hand van Henk Heessen, visserijbioloog in dienst van IMARES. Dit rapport geeft een goed overzicht van het de huidige stand van zaken van haaien en roggen in het Nederlands deel van de Noordzee. Klik hier voor het rapport (pdf)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.