Vis & water

Witvissen - Laat ons beet krijgen!

27 jun 2013

Tientallen verenigingen zijn druk bezig met het uitzetten van (kruis)karpertjes. Zo heeft de aalscholver het nakijken en wordt de witvisserij nieuw leven ingeblazen. Herwin Kwint kijkt echter verder dan het ‘aalscholver-oogpunt’. Hij pleit voor meer visvijvers met karpertjes.


De wateren waar het wemelt van de karpertjes, kruiskarpertjes of giebels zijn juist de wateren waar op woensdagmiddag weer massaal wordt gevist door de schooljeugd. Die raakt zichtbaar enthousiast omdat ze met eenvoudig witvismateriaal (de methodfeeder) mooie karpertjes vangen die een spectaculaire strijd leveren. Naast de jeugd worden ook de oudere witvissers op hun wenken bediend. Het is fantastisch om met relatief licht materiaal een partij karper te vangen – dat is precies de reden waarom deze visserij zo gigantisch in opmars is. Verenigingen die vijvers beheren waarin veel kleine (kruis)karpertjes zijn uitgezet, kennen veelal een gigantische ledengroei of zelfs ledenstop. Dit alles maakt de wens van de moderne sportvisser duidelijk, zou je denken.

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer witvisartikelen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.