Vis & water

Witvissen - WK souvenirs

06 nov 2013

Wedstrijdvisser Lennard Fransen (23) maakte deel uit van de Nederlandse juniorenploeg die bij het WK Zoetwatervissen in het Franse Rieux zesde werd. Het vissen met de match- en bolognesehengel voerde daar de boventoon aan de Villaine. Voor Hét Visblad doet Lennard de finesses van deze technieken uit de doeken aan de Eem.

Plaats van handeling is een zwaaikom in de Eem, compleet met een set leliebedden in de hoek en de wind op kop. Daar moet toch vis zitten. Voordat Lennard besluit om hier zijn stek op te bouwen, pakt hij de peilhengel erbij. “Peilen is een vaak onderschat, maar essentieel onderdeel van het vissen. Om dit goed te doen, gebruik ik een peilhengel. Je kunt wel met bulklood en je ‘vishengel’ peilen, maar dan doe je dat nooit accuraat. Wind en stroming hebben snel vat op een gewone dobber met bulklood, zodat je een aardig vertekend beeld kunt krijgen van het bodemverloop. Met zwaar lood dat snel zinkt en een grote dobber die snel stijgt, krijg je het beste beeld van de diepte.” Dat van deze stek bevalt Lennard niet. “Het is hier nergens dieper dan 2,5 meter”, bromt hij. “Voor het matchvissen is een diepte van 3,5 tot 4 meter het beste.”

Klik hier voor het hele artikel. (PDF)

-> meer witvisartikelen

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.