Driedoornige stekelbaars

Driedoornige stekelbaars

Stekelbaarzen

Gasterosteus aculeatus, (Linnaeus, 1758)*

Lengte afgebeelde vis: 5 cm
Lengte tot circa: 10 cm
V

Toelichting

Herkenning: 1. Vóór de rugvin bevinden zich twee tot vier stekels. 2. Rug- en anaalvin bevinden zich ver naar achteren. 3. Lichaam schubloos met wisselende aantallen beenplaatjes. De mannetjes hebben in de paaitijd een rode keel en buik en een blauw oog.
Verspreiding: Noordelijk halfrond, Noordzee en Oostzee. Langs de Nederlandse kust, in de Waddenzee, zowel in brakke als in zoete wateren algemeen.
Leefwijze: Komt zowel in zoet water als in zee voor. Plant zich in het voorjaar voort in zoet en brak water. De mannetjes maken een nest met plantaardig materiaal en bewaken de eieren en jongen. Naast trekkende populaties ook geheel ‘zoete’ populaties.
Voedsel: Voornamelijk dierlijk plankton.

Naamgeving: Stickleback Dreistachliger Stichling Épinoche

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.