Zeestekelbaars

Zeestekelbaars

Stekelbaarzen

Spinachia spinachia, (Linnaeus, 1758)*

Lengte afgebeelde vis: 16 cm
Lengte tot circa: 22 cm
R

Toelichting

Herkenning: 1. 14-16 stekels vóór de rugvin. 2. Langgerekt lichaam met lange snuit. 3. Lichaam schubloos met beenplaatjes. Rug en flanken groenbruin met onregelmatige, donkere banden op de flanken; gele buik.
Verspreiding: Atlantische kust van Europa, Noordzee en Oostzee. Langs de Nederlandse kust vroeger algemeen, tegenwoordig zeer zeldzaam.
Leefwijze: Leeft in de wierzone in zout en brak water. In de paaitijd bouwt het mannetjes een nest van algen. Het vrouwtje legt in mei en juni haar eieren in het nest en sterft spoedig hierna. Het mannetje bewaakt het nest en sterft na het uitkomen van de larven.
Voedsel: Kleine kreeftachtigen.

Naamgeving: Fifteen-spined stickleback Seestichling Épinoche de mer

Een "R" betekent dat de vissoort is opgenomen op de Rode lijst.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.