Rasterpitvis

Rasterpitvis

Pitvissen

Callionymus reticulatus, Valenciennes, 1837*

Lengte afgebeelde vis: 0 cm
Lengte tot circa: 12 cm
O

Toelichting

Herkenning: 1. Kleine slanke vis met platte buik en brede kop, de ogen bovenop de kop en een kleine bek met uitstulpbare bovenkaak. Snuitlengte maximaal anderhalf keer zo lang als de oogdiameter 2. Eerste rugvin met harde, tweede met zachte vinstralen. Mannetjes worden groter dan vrouwtjes, zijn veel kleuriger en hebben extra lange stekels in de eerste rugvin. 3. Mannetjes hebben op de tweede rugvin een schuin aflopend patroon van donkere vlekken afgewisseld met iriserende blauwe banen, bij vrouwtjes zijn meestal schuine strepen waarneembaar. 4. Op het kieuwdeksel een stekel met drie punten.
Verspreiding: Oost-Atlantische Oceaan, zuidelijke Noordzee. Langs de Nederlandse kust vrij algemeen.
Leefwijze: Leeft op zandbodems in open zee vanaf de laagwaterlijn tot een diepte van 40 meter. Paait van april tot september.
Voedsel: Weinig van bekend, waarschijnlijk als dat van de pitvis, maar kleinere prooien.

Naamgeving: Reticulated dragonet Callionyme réticulé

Een leeg cirkeltje geeft aan dat de vissoort niet in één van de wetten voorkomt.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.