Regenboogforel

Regenboogforel

Zalmen

Oncorhynchus mykiss, (Walbaum, 1792)*

Lengte afgebeelde vis: 60 cm
Lengte tot circa: 120 cm
V 25 cm.

Toelichting

Herkenning: 1. Over het gehele lichaam verspreid, inclusief de vinnen maar uitgezonderd de buik, komen zwarte stippen voor. 2. Over beide zijden loopt een horizontale purperen band. 3. Er is een vetvin aanwezig.
Verspreiding: Komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar wordt wereldwijd gekweekt en uitgezet. Wordt in Nederland in kleine, intensief beviste binnenwateren en enkele afgesloten Deltawateren uitgezet. Wordt in Nederland ook gekweekt als consumptievis. Incidentele vangsten in onze kustwateren en de Noordzee hebben altijd betrekking op ontsnapte of in het binnenwater uitgezette vissen.
Leefwijze: In Noord-Amerika kennen de meeste regenboogforelpopulaties geen trek van en naar zee. De paai vindt er plaats in beken, terwijl de dieren opgroeien in grote meren. Van en naar zee trekkende populaties (‘steelheads’) worden in veel mindere mate aangetroffen.
Voedsel: In zee voornamelijk kreeftachtigen en soms kleine vissen.

Naamgeving: Rainbow trout Regenbogenforelle Truite arc-en-ciel

Een "V" betekent dat de vissoort in de Visserijwet is opgenomen.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.