Gevlekte griet

Gevlekte griet

Tarbotten

Zeugopterus punctatus, (Bloch, 1787)*

Lengte afgebeelde vis: 0 cm
Lengte tot circa: 25 cm
R

Toelichting

Herkenning: 1. Platvis met de ogen op de linkerzijde, met ook een zijlijn op de ‘blinde’ zijde. Lichaam ovaal en bruin gekleurd met onregelmatig gevormde, grote vlekken. De schubben aan de oogzijde hebben kleine uitsteeksels, waardoor de vis aanvoelt alsof deze een vacht heeft. 2. De rugvin begint direct achter de bovenlip. 3. Buik- en anaalvin vergroeid.
Verspreiding: Noordoost-Atlantische Oceaan. Langs de Nederlandse kust tegenwoordig zeer zeldzaam.
Leefwijze: Leeft op stenige bodems vanaf de onderste getijdezone (‘wierzone’) tot een diepte van 40 meter. De gevlekte griet kan zich, door het lichaam te krommen, aan de ondergrond ‘vastzuigen’ in de branding. Paait van maart tot juni. De eieren en larven leven vrij zwevend in het water. Jonge gevlekte griet gaat bij een lengte van circa 25 mm naar de bodem.
Voedsel: Kleine vis en kreeftachtigen.

Naamgeving: Topknot Haarbutt Targeur

Een "R" betekent dat de vissoort is opgenomen op de Rode lijst.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.