Zonnebaars

Zonnebaars

Zonnebaarzen

Lepomis gibbosus, (Linnaeus, 1758)*

Lengte afgebeelde vis: 14 cm
Lengte tot circa: 40 cm
O

Toelichting

Herkenning: 1. Op het kieuwdeksel bevindt zich vaak een oranje-rode, zwart omrande vlek. 2. a. De rugvin bestaat uit één geheel, waarin echter een gedeelte met harde stekels. b. En een hoger gedeelte met zachte stekels zijn te onderscheiden. 3. Het lichaam is opvallend getekend met blauwachtige flanken, bezet met geelbruine en rode vlekjes.
Verspreiding: Ingeburgerd; zeldzaam. Komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Wordt in ons land voornamelijk aangetroffen in vennen en plantenrijke wateren in Noord-Brabant. Verder op sommige plaatsen in en langs de Limburgse Maas en in Noord- en Zuid-Holland.
Leefwijze:
Voedsel: In hoofdzaak dierlijk plankton, insecten(larven) en visbroed.

Naamgeving: Pumpkinseed Sonnenbarsch Perche-soleil

Een leeg cirkeltje geeft aan dat de vissoort niet in één van de wetten voorkomt.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.