Europese steur

Europese steur

Steuren

Acipenser sturio, Linnaeus, 1758*

Lengte afgebeelde vis: 0 cm
Lengte tot circa: 500 cm
R

Toelichting

Herkenning: 1. Lichaam bedekt met vijf rijen beenplaten. 2. Uitstulpbare onderstandige bek met vier bekdraden. 3. De bovenste staartlob is groter dan de onderste.
Verspreiding: Van oorsprong Noordoost-Atlantische Oceaan, Noordzee, Middellandse Zee, Zwarte Zee en Kaspische Zee. Langs de Nederlandse kust en op de meeste andere plaatsen zo goed als verdwenen.
Leefwijze: Volwassen dieren leven in zee, maar trekken in het voorjaar de rivieren op om te paaien (anadrome levenswijze). De jongen groeien gedurende de eerste paar levensjaren op in zoet water. Foerageert op de bodem in ondiep water tot een diepte van circa 50 meter.
Voedsel: Bodemdiertjes als wormen en kreeftachtigen, in zoet water ook insectenlarven.

Naamgeving: Atlantic sturgeon Atlantische stör Esturgeon d'Europe

Een "R" betekent dat de vissoort is opgenomen op de Rode lijst.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.