Sportvissers gered na noodsituatie in storm op zee

3251
15 jan 2016

De KNRM-reddingboot van Breskens heeft vrijdagnacht vier sportvissers van hun boot gered tijdens de zware storm in de monding van de Westerschelde. De mannen zijn in Zeebrugge overgedragen aan ambulances.

Vier sportvissers vertrekken donderdagochtend vroeg vanaf Neeltje-Jans om ver op de Noordzee te gaan wrakvissen. Als in de namiddag de wind al redelijk aantrekt, besluiten ze op huis aan te gaan. Rond 16.00 uur slaat het noodlot toe. Waarschijnlijk draait er iets in de schroef en de boot komt stuurloos te liggen op de Noordzee.

Op dat moment zijn de vissers nog buiten marifoon- en gsm-bereik, waardoor het niet lukt om iemand te alarmeren. In het steeds slechter wordende weer zijn ze een speelbal van de golven. De boot wordt zelfs tegen boeien aangesmeten en tot overmaat van ramp breekt de antennemast af.

Pas rond 23.15 uur driften ze de monding van de Westerschelde binnen en krijgen gsm-bereik. Pas dan lukt het om alarm te slaan.

De Nederlandse Kustwacht alarmeert direct de reddingboten van Breskens en Cadzand. De laatste kan echter niet lanceren vanwege het zeer slechte weer (windstoten tot 11 Bft.met hoge golven). Tevens wordt de NH90 Caiman-helikopter van de Belgische luchtmacht gealarmeerd. Ook de Zeehond, welke wacht houdt bij het wrak van de Flinterstar, spoedt zich ter plaatse.

Een uur na alarmering is reddingboot Zeemanshoop ter plaatse bij de 12 meter lange visboot. Deze is op dat moment verdaagd op de Droogte van Schooneveld, waar, door de ondiepte, de golven tot een hoogte van 7 meter worden opgestuwd.

Het is de helikopter gelukt om een kikvorsman op de visboot te zetten, maar de personen eraf hijsen is met deze zeegang onmogelijk. De KNRM reddingboot is hun enige kans op overleving.

De visboot en reddingboot worden flink weggezet door de golven, maar uiteindelijk lukt het om de reddingboot tegen de visboot te drukken. Snel worden alle vissers en de kikvorsman aan boord van de reddingboot getrokken. Eén persoon is gewond en één persoon is zwaar onderkoeld.

In overleg met de Belgische Kustwacht in Oostende wordt koers gezet naar Zeebrugge, wat op dat moment de dichtstbijzijnde haven is. In de marinehaven van Zeebrugge dragen we de slachtoffers over aan ambulances.

De Zeehond is ondertussen bij de visboot gebleven, maar kan door de storm geen sleepverbinding maken. De boot drijft richting Nederlandse kust en zal waarschijnlijk ergens aanspoelen.

Reddingboot Zeemanshoop zet koers terug naar Breskens, waar ze na een zware tocht rond half drie de thuishaven weer oploopt.

Bron: KNRM

Lees ook:

Gerelateerde berichten
22 sep 2015 KNRM helpt 3298 De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft een speciale, gratis app ontwikkeld voor watersporters om direct contact te leggen met de KNRM Alarmcentrale: KNRM Helpt. 17 nov 2014 KNRM redt sportvisser en zeehond (video) 4127 De KNRM, daar heb je wat aan! Dat bleek afgelopen weekend wel, toen de dames en heren van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij uit moesten rukken voor een sportvisboot in nood, en een jonge zeehond redde uit een staand want net. 07 apr 2014 KNRM redt verstrikte bruinvissen uit netten (video) 5835 Redders van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij hebben twee bruinvissen gered die vastzaten in een visnet. Ze ontdekten de vastzittende dieren tijdens een training met waterscooters voor de kust van Katwijk. 14 jan 2013 KNRM Breskens schiet sportvissers te hulp 3418 BRESKENS - Medewerkers van het KNRM-reddingstation Breskens zijn vrijdagochtend twee sportvissers te hulp geschoten die met motorstoring kampten in de hoofdvaargeul van de Westerschelde bij Vlissingen. 03 apr 2012 Belgische sportvissers ontsnappen aan dood 5603 BURGHSLUIS - De bemanning van KNRM-reddingboten Koopmansdank en Fred moesten zaterdagmorgen in actie komen voor twee Belgen die met een visbootje in problemen waren gekomen bij de Oosterscheldekering. Ze waren van plan om vanuit Neeltje Jans naar Oostkapelle te varen en daar te gaan vissen. 28 jun 2011 KNRM redt sportvissers 4206 STELLENDAM - De reddingsboot Antoinette van KNRM-station Stellendam heeft afgelopen zondag rond 12.30 uur een sportvisboot naar binnen gesleept. 08 mei 2011 KNRM brengt misbruik van hulp in rekening 4053 IJmuiden. Een sportvisser met motorpech, die zich doelbewust van de Belgische kust naar Nederland liet drijven om zich daar kosteloos te laten helpen, zal van de KNRM de rekening gepresenteerd krijgen wegens misbruik. 21 mrt 2011 KNRM schiet sportvisboot te hulp 4160 NEELTJE JANS - De bemanning van reddingstation Neeltje Jans is zondagmiddag omstreeks 14.45 uur opgeroepen voor hulpverlening aan een vaartuig met stuur en motorproblemen op de Noordzee.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide