Wales kiest voor duurzaam beheer zeebaars

3501
29 jan 2016

Na het vaststellen van de zeebaarsmaatregelen voor 2016 door de Europese visserijministers, staan de ontwikkelingen in dit dossier niet stil. De European Anglers Alliance (EAA) en brancheorganisatie EFTTA (European Fishing Tackle Trade Association) gaan door met hun lobby voor een duurzaam beheer van de zeebaars waarin de sportvisserij een prominente plek inneemt. Wales heeft hier positief op gereageerd.

Wales kiest ervoor om de zeebaarsbestand duurzaam te beheren door de commerciële visserij kleinschalig te houden en ruim baan te bieden aan de sportvisserij op zeebaars. Dat schrijft Carl Sargeant, de Welsh minister van Milieuzaken (zie foto), deze week als antwoord op een brief van de EAA en EFTTA. Daarin kaartten beide organisaties hun zorgen over de zeebaarsstand en de noodzaak van een duurzaam beheer van deze vissoort aan.

De zeebaarsvisserij is volgens Sargeant een sector waarin miljoenen omgaan en die van groot belang is voor de Welsh economie. Daarom heeft de overheid van dit deel van het Verenigd Koninkrijk gedurende 2015 al overleg gevoerd met zowel vertegenwoordigers van de commerciële als recreatieve visserij. Het doel hiervan was om tot maatregelen te komen die het zeebaarsbestand beschermen en sociaal-economisch voordeel opleveren voor kustgemeenschappen. 

Er is in zowel de commerciële als recreatieve sector brede steun voor deze aanpak waarbij de commerciële zeebaarsvisserij kleinschalig en low impact van karakter blijft en de sportvisserij op zeebaars ruim baan krijgt. Daarmee gaat Wales dus verder dan wat de Europese visserijministers in december van vorig jaar hebben afgesproken. De Welsh overheid ziet de EU-maatregelen als basis voor verdergaande nationale en regionale maatregelen voor een duurzame visserij op zeebaars in haar wateren.
Gerelateerde berichten
08 jan 2016 Lutz Jacobi: ‘Zeebaars voor de sportvisserij’ (audio) 20293 De zeebaars moet exclusief worden gereserveerd voor de sportvisserij. Dat zegt PvdA Tweede Kamerlid Lutz Jacobi komende zondag in het programma Studio Vis TV. Jacobi pleit voor een beheermodel naar Iers voorbeeld waarbij duurzame benutting en een hoger sociaal-economisch rendement hand in hand gaan. 17 dec 2015 Zeebaarsmaatregelen 2016: EU meet met twee maten 16342 De door de EU genomen zeebaarsmaatregelen voor 2016 zijn met ongeloof en grote verontwaardiging ontvangen door de Europese sportvisserij. Waar de recreatieve sector flink moet inleveren, mogen bepaalde commerciële sectoren ongehinderd doorvissen op het al zo ernstig bedreigde zeebaarsbestand. 10 dec 2015 Kamervragen zeebaars 3979 In aanloop naar het overleg van de Europese Visserijministers over de vangstquota voor 2016 van volgende week maandag en dinsdag, werd er gisteren tijdens het Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad in de Tweede Kamer gedebatteerd over de Nederlandse insteek. Een hot item bij zowel het overleg in Brussel als Den Haag, is de zeer kritieke toestand van de zeebaarsbestanden. 16 nov 2015 Voorstel zeebaarsmaatregelen 2016 disproportioneel 11828 De EU-Commissie stelt voor om alle zeebaarsvisserij (sport en beroep) de eerste zes maanden van 2016 te sluiten. Daarna zou voor sportvissers een bag limit van één vis in werking treden en de beroepsmatige visserij maximaal 1.000 kilo zeebaars per maand per schip gelden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide