Voorstel zeebaarsmaatregelen 2016 disproportioneel

12528
16 nov 2015

De EU-Commissie stelt voor om alle zeebaarsvisserij (sport en beroep) de eerste zes maanden van 2016 te sluiten. Daarna zou voor sportvissers een bag limit van één vis in werking treden en de beroepsmatige visserij maximaal 1.000 kilo zeebaars per maand per schip gelden.

Foto: Janny Bosman

De European Anglers Alliance (EAA) en Sportvisserij Nederland hebben dit voorstel van de EU-Commissie met ongeloof ontvangen. De sluiting van de zeebaarsvisserij (die neerkomt op een aanvoer-/behoudverbod) in de eerste helft van 2016 kan wel op begrip rekenen van de Europese sportvisserij. Dit gezien de dramatische situatie van de zeebaarsstand en het feit dat zowel de sport- als beroepsvisserij worden beperkt.

Het tweede deel van het voorstel is echter disproportioneel. Met het naar beneden bijstellen van de bag limit van drie zeebaarzen naar één vis, levert de sportvisserij een bijdrage in de vangstreductie van 66%. Tegelijkertijd blijft die van de gerichte beroepsvisserij op zeebaars gelijk, terwijl zij verantwoordelijk zijn voor 75% van de visserijsterfte.

Het is onaanvaardbaar dat de sportvisserij het hardst wordt getroffen door de tweede voorgestelde maatregel. Deze sector is sociaaleconomisch gezien de belangrijkste stakeholder in de zeebaarsvisserij en bovendien de meest duurzame vorm van benutting van het bestand. Het naar beneden bijstellen van de bag limit zal niet alleen de sportvisserijsector ernstig schaden, maar ook niet bijdragen aan de broodnodige daling van de visserijdruk – de beroepsvisserij kan in de tweede helft van 2016 immers gewoon blijven doorvissen.

De EAA en Sportvisserij Nederland zijn nu druk bezig om de kritiek die zij hebben op het voorstel van de EU-Commissie duidelijk over te brengen aan zowel de Commissie als de betrokkenen op lidstatenniveau. Daarbij worden ook andere voorstellen uit de sportvisserij betrokken – zoals onder meer het stapsgewijs verhogen van de minimummaat en het verplicht stellen van een vinknip voor iedere te behouden baars.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide