Visblad TV: Wedstrijdvissen in teamverband (video)

6241
18 feb 2016

Deze maand reizen we voor Visblad TV af naar de haven van Huizen. Daar spreken we bondscoach Jan van Schendel over de nieuwe koers in de wedstrijdvisserij: het vissen in teamverband. Ondertussen geeft hij je meteen een masterclass havenvissen.

De masterclass begint met het kiezen van de goede stek. De vis concentreert zich volgens Jan ’s winters op bepaalde plekken in de haven. “Zeker als het gaat vriezen, zwemmen ze nauwelijks”, zegt Van Schendel. “Je vindt ze jaar in jaar uit op dezelfde plekken.” En dat kan zeer nauw luisteren.

“Vorige week vingen we in dit stuk zo’n 20 kilo grote voorn, maar een paar meter rechts van mij werden slechts 20 kleine visjes gevangen”, vertelt Jan terwijl we ons installeren. “Als recreatievisser leer je die plekken kennen door met enige regelmaat bij wedstrijden te gaan kijken.”

Kennis delen

Daarmee komen we direct bij de aanleiding van deze reportage terecht. Het opdoen van kennis door van andere vissers te leren, vormt volgens Van Schendel een van de belangrijke voordelen van het wedstrijdvissen in teamverband. “Door met anderen samen in een team te vissen en informatie te delen, krijg je de sleutel tot succes simpelweg sneller boven water. Je kunt meer variatie in onder meer techniek en tactiek aanbrengen dan wanneer je alles zelf zou moeten uitvogelen. Daar heb je tijdens wedstrijden immers vaak niet voldoende tijd voor.”

Meer tips en tricks lees je in het bijbehorende artikel in het maartnummer van Hét Visblad, die rond 25 februari verschijnt. De video zie je alvast hieronder. Veel kijk- en leesplezier!

Vis ook mee in teamverband!

Sportvisserij Nederland is een nieuwe weg ingeslagen met het beleidsplan wedstrijden ‘Als Team naar de Top’ 2016-2020 (pdf). Daarin staat het teamvissen centraal. Dit is niet alleen in het voordeel van de toppers, maar ook van de sportvissers die graag kennis willen maken de fascinerende wereld van het wedstrijdvissen. In het verlengde hiervan worden de Topcompetities Kustvissen senioren en Zoet senioren in 2016 voor het eerst in teamverband gevist. Voor de overige wedstrijdcategorieën worden eerst clinics georganiseerd om teams te kunnen samenstellen.

Meer informatie en inschrijven

Aanmelden voor de Nationale Teamcompetitie – zes wedstrijden verdeeld over drie weekenden – kan tot 4 maart. Voor de Dames en U20 kan dit tot 22 april. Meer informatie en inschrijven: www.sportvisserijnederland.nl > wedstrijden > nationaal.

Gerelateerde berichten
22 jan 2016 Visblad TV: ultralicht vissen op snoek (video) 20891 In de nieuwe aflevering van Visblad TV trekken we de polder in met specialist en liefhebber van het ultralicht vissen John van Gameren. Samen met presentator Ed Stoop gaat hij met ultralichte spinhengels en kunstaas achter de snoek aan. 20 jan 2016 Wedstrijden: Selectiebeleid 2016 4096 In wedstrijdland is iedereen inmiddels bekend met het vissen in teamverband. De competities voor zowel zoet als zout zijn hier op afgestemd en de inschrijvingen druppelen binnen. Tijd dus om het eens te hebben over het selectiebeleid. Want iedereen die deelneemt aan een nationale competitie droomt uiteindelijk toch stiekem van schitteren op een wereldkampioenschap. Maar hoe bereik je nou zo’n topsportevenement in 2017? 18 dec 2015 Visblad TV: onderhoud is goud (video) 8601 In de nieuwe aflevering van Visblad TV deze keer geen specialistische visserij in de hoofdrol. Wél een onderwerp dat voor iedere fanatieke sportvisser interessant is: onderhoud van je materiaal. 19 nov 2015 Visblad TV: de jongens tegen de meisjes (video) 10754 In de kersverse aflevering van Visblad TV deze keer niet een, maar vier specialisten in actie! Jo Adriolo en Jurgen Spierings nemen het in een heuse ‘visbattle’ op tegen Ingeborg Audenaerd en Anja Groot. De heren tegen de dames. Locatie: een fraaie visvijver in Arkel. 30 sep 2015 Zowel in zoet als zout, als team naar goud 4351 De titel van het nieuwe beleidsplan voor wedstrijdenvissen (‘Als Team naar de Top, 2016-2020’) zegt het eigenlijk al. Tijdens de ALV van 6 juni 2015 hebben de leden van Sportvisserij Nederland massaal ‘Ja’ gezegd tegen wedstrijdvissen in teamverband.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.