Kribverlaging afgerond en langsdammen opgeleverd

5022
24 mrt 2016

Vandaag werd een groot project van Rijkswaterstaat opgeleverd. Het project kribverlaging is afgerond en de langsdammen bij Tiel zijn opgeleverd.

In totaal zijn er in de Waal 462 kribben verlaagd. Dit is een mega ingreep geweest waar de sportvisserij niet erg blij mee was. In het kader van de veiligheid was deze maatregel echter een van de betere, en veiligheid gaat voor alles.

Naast de kribverlaging is er ook een alternatief in het leven geroepen door Rijkswaterstaat. De zogenaamde langsdammen zijn als pilot aangelegd over een traject van ca. 10 kilometer bij Tiel. Deze langsdammen voeren het water beter af, zorgen voor minder inslijting van de rivierbodem, zorgen voor een betere vaargeul bij laag water en kunnen ecologisch erg interessant zijn.

De langsdam is eigenlijk een dam die is aangelegd in het verlengde van de stroomrichting van de rivier. Hierdoor ontstaat er tussen de dam en de hoofdgeul een soort nieuwe rivier met de omvang van ongeveer de IJssel. Het werk is klaar en de geul zal zich nu moeten vormen.

Pleziervaart


De geul is vanaf dit moment teven geopend voor de pleziervaart. Doordat de pleziervaart wordt gescheiden van de beroepsvaart verbetert dit de veiligheid. In deze factsheet (pdf) is te zien hoe de pleziervaart gebruik kan maken van de nieuwe geul.

Voor sportvissers lijkt deze maatregel er goed uit te zien. De geul die is ontstaan achter de langsdam heeft namelijk geen last van scheepvaartinvloed en biedt een rustig habitat voor vissen. De langsdammen worden de aankomende jaren zeer intensief gemonitord en de visstand is hiervan een onderdeel. De Federatie en Sportvisserij Nederland zijn partner van het project WaalSamen waarin partijen samenwerken om de effecten van de langsdam in kaart te brengen.

Visstand


Voor de visstand zijn we nog steeds op zoek naar mensen die hun vis/vangst ervaringen willen bijhouden in de nieuw gegraven geul. Hiervoor kunnen mensen zich aanmelden via deze link.Opening langsdam met boot van de brandweer en Rijkswaterstaat

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.