Gemerkte steur gevangen

4290
13 apr 2016

Vorige week werd voor de kust van Kijkduin een steur gevangen door beroepsvissers. Na onderzoek door Sportvisserij Nederland bleek deze gemerkte vis op 27 oktober 2011 in de Elbe te zijn uitgezet door het Duitse International Gesellschaft zur Rettung des Störs.

De Dirkje (Tholen 10) was op woensdag 6 april voor de kust van Kijkduin aan het vissen toen er een opmerkelijke vangst aan boord kwam. Schipper Edwin van Tienen – de zoon van bondscoach Arthur van Tienen, die de herenploeg kustvissen onder zijn hoede heeft – zag direct dat het hier een steur en dus een bijzondere vissoort betrof. Hij noteerde het nummer van de tag (06533) en meldde dit vervolgens bij Sportvisserij Nederland.

Duitse vis

Nader onderzoek in internationale visserijkringen wees uit dat deze vis op 27 oktober 2011 in de Elbe is uitgezet. Toen het Duitse International Gesellschaft zur Rettung des Störs de vis 4,5 jaar geleden losliet, was deze nog een stuk kleiner. Toentertijd was de steur slechts 13 centimeter lang en 14 gram zwaar. De vis is na de vangst niet gemeten en gewogen, maar Duitse steurexperts schatten de vis 98 centimeter lang en zo’n 4.6 kilo zwaar. Daarmee valt deze steur binnen de data-range van vissen die in de buurt van de kust zijn uitgezet.

Steurenproject

Ook Sportvisserij Nederland heeft de afgelopen twee jaar in totaal een kleine honderd jonge steuren uitgezet. Al deze vissen zijn voorzien van een merkteken, zodat terugvangsten door sport- en beroepsvissers kunnen worden gemeld. Aan de hand hiervan wordt inzicht verkregen hoe het de vissen vergaat en welke migratiebewegingen ze vertonen. Inmiddels zijn er van deze steuren veertien exemplaren teruggemeld: een door een sportvisser, de rest werd door beroepsvissers gevangen.
Gerelateerde berichten
23 dec 2015 Sportvisser vangt zeldzame steur 18178 Sportvisser Ernest Ripson ving zaterdag 19 december in de Oosterschelde een Europese Atlantische steur. Deze steur werd op 10 juni 2015 uitgezet in de Rijn in het kader van een herintroductieproject. Sportvisserij Nederland werkt samen in een coalitie van zes organisaties van het Droomfondsproject Haringvliet aan de terugkeer van deze zeldzame trekvis. 10 sep 2015 Uitgezette steur terugggevangen 4341 Bijna drie maanden nadat Sportvisserij Nederland, WNF en ARK Natuurontwikkeling 53 jonge steuren in de Rijn hebben uitgezet, is gisteren één van de uitgezette vissen door een garnalenkotter gevangen in de Noordzee. De zeldzame steur is weer levend teruggezet, waarna de vangst is gemeld. 16 jul 2012 Uitgezette steuren doen het goed 10724 Na 50 jaar afwezig te zijn in Nederland werden eerder dit jaar 47 steuren uitgezet. Van deze vissen hebben er inmiddels 17 de Noordzee bereikt. Door middel van zenderonderzoek is bekend geworden dat steuren feilloos de enige open verbinding naar de Noordzee weten te vinden. 08 mei 2012 Steuren terug in de Rijn! 11315 De Atlantische steur keert terug in de Nederlandse rivieren. Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van het Wereld Natuur Fonds wordt op woensdag 9 mei in Rotterdam een begin gemaakt met de herintroductie van de steur in Nederland. 10 apr 2012 Steuren terug in Nederland 8781 In 1952 werd de laatste Atlantische steur in de Waal bij Tiel gemeld. Daarna werd deze majestueuze trekvis – voor wat betreft Nederland – als uitgestorven beschouwd.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide