Uitgezette steur terugggevangen

5523
10 sep 2015

Bijna drie maanden nadat Sportvisserij Nederland, WNF en ARK Natuurontwikkeling 53 jonge steuren in de Rijn hebben uitgezet, is gisteren één van de uitgezette vissen door een garnalenkotter gevangen in de Noordzee. De zeldzame steur is weer levend teruggezet, waarna de vangst is gemeld.

(foto: Jordi van Belzen/VLI-7 Eben Haëzer)

De Europese Atlantische steur van 78 centimeter werd voor de kust van Goeree-Overflakkee, op ongeveer 15 kilometer van de Haringvlietsluizen, gevangen. Na het opmeten, noteren van de gegevens op het merkteken en het maken van een foto is de steur weer in goede conditie over boord gezet door de bemanning van de VLI-7 Eben Haëzer uit Vlissingen. Deze vissoort is wettelijk beschermd en moet sowieso (gemerkt of ongemerkt) onmiddellijk na de vangst worden vrijgelaten.

Onderzoek

De steur met nummer 8087 is één van de 53 jonge steuren die op 10 juni in de Rijn, op de grens met Duitsland, zijn uitgezet. Naast een merkteken, zijn de steuren die zijn losgelaten, voorzien van een zender die het mogelijk maakt ze te volgen. Dit zenderonderzoek geeft inzicht in het gedrag van de steur in de Rijn. De gevangen steur is via onder meer de Oude Maas bij Spijkenisse en de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam naar de Noordzee gezwommen. Omdat de zender op zee niet werkt, zijn vangstmeldingen als deze erg belangrijk voor het onderzoek zodra de steuren de zee bereiken.

Steurenproject

De terugkeer van deze zeldzame trekvis, die ernstiger bedreigd is dan de panda, is een mijlpaal voor het herstel van de deltanatuur. Het steurenproject voor herstel van een gezonde populatie steuren, is onderdeel van het Droomfonds Natuurherstel Haringvliet waarin een coalitie van zes organisaties – waaronder Sportvisserij Nederland – ruim baan maakt voor deltanatuur, trekvogels en -vissen met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.