Nieuw: handige Tekenpas! (video)

13713
21 apr 2016

Sportvissers lopen vanwege het outdoor karakter van de hengelsport een verhoogd risico op een tekenbeet en een Lyme-infectie. Daarom introduceert Sportvisserij Nederland de tekenpas.


In ons land krijgen zo’n 25.000 mensen jaarlijks de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet. Teken komen overal in Nederland of in de tuin – en zijn vanwege onder meer de recente zachte winters bezig aan een sterke opmars. De teek zit vooral in hoog gras, waardoor sportvissers die langs de waterkant struinen een serieus risico lopen op een tekenbeet en een Lyme-infectie.

Voorzorg


Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om tekenbeten en de ziekte van Lyme te voorkomen. Allereerst door je lichaam goed te
bedekken: teken bijten zich vast in de huid van mensen. Verder is het raadzaam om je lichaam en kleding op tekenbeten te controleren als je in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Tekenpas


Heb je een tekenbeet? Haal de teek dan zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt die de ziekte van Lyme veroorzaken. De teek verwijder je veilig en effectief met de tekenpas van Sportvisserij Nederland. Hiermee schuif je de teek met een rustige, glijdende beweging van de huid af, zodat de kans dat gevaarlijke bacteriën in de bloedbaan komen aanzienlijk wordt beperkt. De precieze gebruiksaanwijzing staat op de achterzijde van de tekenpas.


Afb: tekenkaart.nl

Controle


Heb je de teek binnen 24 uur weggehaald? Houd dan tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme (dit betreft vaak griepachtige klachten). 

Soms kunnen mensen besmet raken zonder dat ze een rode ring hebben gezien. Krijg je klachten die mogelijk wijzen op Lyme? Ga naar de huisarts en meld dat je door een teek bent gebeten. Die kan de bacterie dan met antibiotica bestrijden.

RIVM maakte een video over hoe om te gaan met teken:



De tekenpas is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers, biologen en gespecialiseerde artsen en is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal. Bovendien past de kaart gemakkelijk in je portemonnee of in het VISpasmapje van Sportvisserij Nederland. De tekenpas bestel je voor maar € 3,- in de webshop van Sportvisserij Nederland. Bij besteding van € 20,- of meer ontvang je de tekenpas gratis.

Bron: Hét Visblad mei 2016

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.