Pas op voor teken! (video)

6620
09 apr 2014

Er zijn vorig jaar meer teken dan ooit aangetroffen in Nederland, melden het RIVM en Wageningen UR. De beestjes kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Sportvissers vormen een interessante doelgroep voor de kleine beestjes.

Het RIVM en Wageningen UR verzamelen al sinds 2006 via de Tekenradar informatie over teken in Nederland. In 2013 werden er door mensen 9000 tekenbeten gemeld en werden er 1500 teken naar het RIVM opgestuurd. Van de mensen die waren gebeten door een teek en deze hadden opgestuurd, bleek 2 procent te zijn getroffen door de ziekte van Lyme.

Cijfers

In 2013 werd een recordaantal van 16.500 teken gevangen. Dat is 64 procent meer dan het gemiddelde over de voorgaande zes jaren. Het aantal larven lag met 12.000 66 procent hoger dan voorgaande jaren en het aantal nimfen met ruim 4.000 66 procent hoger. Het aantal volwassen teken lag met bijna 400 teken vrijwel op het gemiddelde.

Het RIVM raadt mensen aan om met name na wandelingen in de natuur goed op te letten of ze niet door teken worden gebeten. Wie wordt gebeten en de teek niet verwijdert, riskeert de ziekte van Lyme. Deze infectieziekte veroorzaakt in het gunstigste geval huidklachten, maar kan ook leiden tot ernstige zenuwaandoeningen, spier- en gewrichtsaandoeningen en hartklachten.

Gras en struiken

Teken vallen niet uit bomen zoals vaak wordt gedacht, maar grijpen hun doelwit vast met haken aan de pootjes. Een doelwit dat lang stilzit is gemakkelijker te bereiken en daarom zullen ook vissers zich extra moeten controleren op tekenbeten. Veel mensen denken dat teken in bomen zitten en zich laten vallen als je er onderdoor loopt. Teken bevinden zich echter nooit in bomen, ze kruipen zelf maar maximaal een meter hoog.

Teken zitten het liefst in hoog gras of struiken, zoals die vaak te vinden zijn langs de waterkant. Wanneer je door het gras of langs de struiken loopt, zal de teek zich letterlijk vastgrijpen aan je kleding of direct aan je huid.

Wat te doen tegen teken?

Lees hier op de site van NOS wat je kunt doen tegen teken. Hieronder vind je een instructie hoe je een teek kunt verwijderen:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.