Opmerkelijke start haaienseizoen 2016

5298
11 mei 2016

De eerste gladde haai van 2016 is gevangen. Op zaterdag 7 mei ving sportvisser Chen Yang aan boord van de Quo Vadis van schipper Sjef Matthijssen een wel heel bijzonder exemplaar.

De gladde haai die Yang ving was niet alleen de eerste haai van het seizoen die werd gemeld werd bij Sportvisserij Nederland, deze vis was ook nog eens voorzien van een merkje. Op 25 augustus 2013 werd de haai namelijk van een tag (met merknummer 2014) voorzien door Rob Verspaandonk van Rover Seafishing.


986 dagen

Tussen het moment van de eerste vangst en de terugvangst door Yang zat bijna drie jaar (986 dagen). Een ander opvallend detail is dat de vis werd teruggevangen op nog geen kilometer afstand van de plek voor Neeltje Jans waar hij werd getagd. Dit bevestigt dat de gladde haaien een vast migratiepatroon hebben. Uit terugmeldingen weten we dat ze zich in de wintermaanden vooral ophouden voor de kust van Frankrijk, om in de zomermaanden de Zeeuwse kust aan te doen.

Als beloning voor het bij Sportvisserij Nederland melden van de eerste haai van 2016, ontvangt Chen Yang een pluchen haaienknuffel.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide