World Predator Classic: hengelsporteventement van wereldklasse

6678
29 jun 2016

Het Haringvliet is van 28 juni tot en met 2 juli het strijdtoneel van de World Predator Classic. Vanuit Hellevoetsluis wordt er drie dagen lang op roofvis gevist. Organisator Ross Honey heeft hoge verwachtingen van de derde editie van dit unieke internationale evenement.

De World Predator Classic heeft qua uitstraling wel wat weg van de grote, Amerikaanse roofviswedstrijden: hypermoderne visboten, hightech materiaal en hippe sportvissers. “De Amerikaanse wedstrijden zijn zonder twijfel wereldwijd toonaangevend”, zegt Honey. “Buiten de Verenigde Staten is er niets dat ook maar in de buurt komt van de hoge standaard van die toernooien.”

Wereldklasse

De World Predator Classic verschilt volgens de Engelsman op meerdere fronten van de Amerikaanse toernooien. “Die zijn veelal geheel gericht op de large- of smallmouthbass. Wij focussen op meerdere vissoorten, fotograferen de vangst direct en zetten die vervolgens ook meteen terug. Daarnaast zijn de Amerikaanse toernooien puur gericht op Amerika, terwijl bij ons sportvissers uit de hele wereld zich
verenigen. Het is ons doel om op alle fronten een hengelsportevenement van wereldklasse te creëren.”

Drie disciplines


En waar de toernooien in de Verenigde Staten meestal vanaf peperdure boten worden gevist, kunnen de WPC-deelnemers uit drie disciplines kiezen. Naast de bootvissers zijn ook kajakvissers welkom en omarmt de World Predator Classic ook streetfi shing. Streetfishers kunnen terecht aan de oevers van het Haringvliet, maar ook in jachthavens of de wateren in downtown Hellevoetsluis. “Al deze methodes gaan tegelijkertijd aan de slag op deze fantastische locatie”, zegt Honey. “We zijn er echt trots op dat we Hellevoetsluis en het Haringvliet kunnen promoten.”


Behalve vanuit de boot wordt er ook vanuit de kajak en vanaf de kant gevist.

Goede balans


De keuze voor dit viswater als strijdtoneel voor de World Predator Classic was volgens Honey niet meer dan logisch. “Het Haringvliet is zonder enige twijfel een van de beste roofviswateren ter wereld. Er zitten enorme snoeken, snoekbaarzen en baarzen, die nog steeds in
grote aantallen te vangen zijn.” Hij is op de hoogte van het feit dat er ook nog altijd intensief wordt gevist door de beroepsvisserij. “Dat zal zijn invloed hebben op de visstand, maar bevestigt ook de potentie van het water. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen de sport- en beroepsvisserij, zodat het water een duurzame bron voor beide sectoren blijft.”

Teamwork


Met zijn enorme omvang (7.000 hectare) vormt het Haringvliet een grote uitdaging voor de deelnemers – zeker voor die uit het buitenland. Dat roept de vraag op wat je in huis moet hebben om kans te maken op de zege? “De sleutel tot succes in alle categorieën is zorgen dat je een echte teamspeler bent. Dit toernooi zal je zenuwen en de vriendschap met je vismaat namelijk tot het uiterste testen. Bij het vissen op verschillende soorten roofvissen zijn er ontzettend veel tactieken en materialen die je kunt gebruiken. Het gaat erom samen de code te kraken voor iedere specifi eke vissoort. Dat kan het verschil zijn tussen succes en falen.”


Luc Coppens en Jeremy Staverman verdedigen dit jaar hun titel.

Kruisbestuiving


De deelnemers aan de World Predator Classic komen uit alle hoeken van Europa – Scandinavië, de Baltische Staten, Oost-Europa, Engeland, Frankrijk, Duitsland, België en natuurlijk Nederland – en zelfs uit Rusland en Amerika. Met grote namen schermen wil Honey niet. “Grote namen, kleine namen; als ze aan de start verschijnen beginnen ze allemaal op nul.”

Juist het feit dat roofvissers uit alle windstreken neerstrijken op het Haringvliet maakt het ook voor publiek interessant, denkt Honey. “Het mooie daarvan is dat hier tal van verschillende vistechnieken en stijlen worden gebruikt. Dat is leerzaam voor de toeschouwers en deze uitwisseling van kennis is voor de hengelsportbranche essentieel om nieuwe producten te ontwikkelen.”

Ryder Cup


De World Predator Classic is een relatief jong evenement, maar staat volgens Honey al als een huis. “We hebben te midden van de Predator Tour, het NK Snoekbaarsvissen, Gunki Iron Tournament en de competitie van de Dutch Street Fishing Association een vaste plek veroverd op de wedstrijdkalender.” Daarbij ziet Honey die andere wedstrijden meer als Nederlandse events.

“Wij zijn een wereldwijd evenement dat in Nederland is neergestreken, maar we willen ons blijven ontwikkelen. Het is de bedoeling om de komende drie jaar in Europa te blijven groeien en daarna de Amerikanen er meer bij te betrekken. Dat doen we dan in Ryder Cup-style. Net als bij dit golftoernooi laten we dan twaalf topvissers uit Europa en de rest van de wereld het opnemen tegen twaalf Amerikaanse toppers. Op die manier willen we de macht van de Amerikanen breken.”

Spelregels


De spelregels van de World Predator Classic zijn overzichtelijk. De bootvissers en kajakkers moeten elke dag drie snoekbaarzen, drie baarzen en een snoek vangen. Vangen ze meer, dan tellen alleen de langste vissen in elke categorie mee voor het dagtotaal. Daarbij is het water in twee zones verdeeld. Een loting bepaalt wie op de eerste twee dagen in welke zone vist, waarna op de laatste dag iedereen het hele water ter beschikking heeft.


Bij streetfishing gelden andere regels. Daar telt behalve snoekbaars, baars en snoek bijvoorbeeld ook roo lei mee. Bovendien geldt er een quotum (en een minimummaat) van tien snoekbaarzen (42 cm), vijftien baarzen (22 cm), tien roo leien (geen minimummaat) en geen quotum voor snoek (45 cm). Mits boven de minimummaat, telt iedere centimeter voor een punt. Elke vis boven het quotum is, ongeacht de lengte, maar 1 punt waard. Ondermaatse vis en andere vissoorten zijn 5 punten waard.

Vissenwelzijn


Bij de World Predator Classic staat een goede omgang met vis en milieu centraal. “Het welzijnsaspect is het belangrijkste criterium voor een goed gerund roofvistoernooi”, zegt organisator Ross Honey. “Daarom houden we de tijd tussen vangst en het terugzetten zo kort mogelijk. Iedere gevangen vis wordt direct op een meetplank gefotografeerd, zodat hij daarna weer ongeschonden terug het water in gaat. Daarbij mijden we tijdens de wedstrijd ook de hele diepe stukken van het water om elk onnodig risico voor de vis uit te sluiten.”



In de media


Goed om te weten: RTL 7 heeft vergevorderde plannen om de World Predator Classic uit te zenden – check de website van RTL 7 en je tvgids voor meer info.


Lees ook:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.