Jurgen Spierings wint Fish 'O' Mania!

6690
11 jul 2016

Jurgen Spierings heeft het prestigieuze Fish ‘O’ Mania 2016 gewonnen! Aan de Cudmore Fisheries in het Engelse Whitmore was de ervaren wedstrijdvisser afgelopen zaterdag de sterkste in een deelnemersveld van zes.

“Het was werkelijk prachtig om dit evenement te winnen. Ik heb veel felicitaties ontvangen, mijn Facebook ontplofte zo ongeveer”, reageert een enthousiaste Spierings daags na zijn overwinning. Na een knappe tweede plek in 2014 en 2015 heeft Nederland nu de eerste plaats te pakken.Wel is het concept van Fish ‘O’ Mania 2016 behoorlijk veranderd ten opzichte van voorgaande edities. Zo bestond de internationale viswedstrijd nu niet meer uit acht koppels (16 deelnemers), maar uit zes individuele deelnemers.

Geen Engeland


Opvallende afwezige in het zeskoppige deelnemersveld was Engeland – doorgaans de topfavoriet bij Fish ‘O’ Mania. Spierings: “Engeland had natuurlijk een gedoodverfde titelkandidaat geweest. Toch doen wij als Nederland, door de ervaringen in het vijvervissen van de laatste jaren, inmiddels ook goed mee om de prijzen."Dat Jurgen Spierings – international van het Nederlandse WK-team waarmee hij in 2014 nog wereldkampioen werd – met een totaalgewicht van 27.4 kg de terechte winnaar is, blijkt wel uit de afstand met de nummer 2: de Italiaan Milo Colombo kon 20.95 kg ter weging aanbieden. De Pool Adam Niemiec werd derde (14.35 kg), gevolgd door Fransman Mathieu Vilain (14.075 kg), de Belg Eric di Venti (13.8 kg) en tot slot de Duitser Mario Nebauer die met 12,3 kg zesde en daarmee laatste werd.

Meeste vis


Wat daarbij ook aardig is om te vermelden: Spierings heeft in vier uur tijd meer vis gevangen dan de winnaar van het 32 deelnemers tellende Engelse Kampioenschap – dat aan de andere van dezelfde vijver en op hetzelfde moment werd gevist – in vijf uur tijd.

“Op wat minuscule aanpassingen koos ik voor dezelfde techniek als die van vorig jaar, toen we tweede werden. Zo voerde ik met grond en niet met grondvoer, om zo de kleine vis zoals voorn en kleine zeeltjes uit te schakelen. Om zodoende gerichter op de grotere vis, windes van rond de 150 gram en de F1-karpertjeste mikken.”Dat pakte voor Spierings goed uit, evenals de stekkeuze. “Ik had heel secuur de overgang van harde naar zachte bodem opgezocht en bood het aas nét op het randje van het harde stuk aan. Als je aas op te zachte bodem ligt, zakt het weg, gaat de vis bodemwoelen en krijg je veel meer lijnzwemmers en valse aanbeten”, zegt Spierings die eigenlijk na 3 uur al een dusdanig grote voorsprong op de concurrentie had, dat plek 1 hem eigenlijk al niet meer kon ontgaan.

Terugblik op RTL 7


RTL 7 zendt zondag 14 augustus van 9.00 tot 9.30 uur een half uur durende terugblik op Fish ‘O’ Mania 2016 uit, onder de noemer: ‘Vis TV Presents Fish ‘O’ Mania 2016’. Dit jaar geen integrale live-marathonuitzending dus, zoals in 2014 en 2015 het geval was. Spierings: “Het zou mooi zijn als er tijdens Fish ‘O’ Mania 2017 – als Nederland er weer bij is – weer live op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden. Daar blijkt, getuige de vele vragen die we kregen, echt veel behoefte aan onder Nederlandse sportvissers. Zo’n visevenement is live op tv super spannend om te volgen”, besluit een blije Spierings.
Gerelateerde berichten
05 jul 2016 Fishomania en World Predator Tour op RTL7 5470 Mooi nieuws! Op 7 en 14 augustus kun je je opmaken voor twee TV-uitzendingen van twee grootse sportvisevenementen: de World Predator Classic 2016 en Fish O Mania 2016. 21 jul 2015 Nederland “best of the rest” bij Fish O Mania 2015 8480 Ik ben inmiddels net terug in Nederland en kan goed merken dat de halve viswereld heeft gekeken afgelopen zondag. Het gaat natuurlijk vooral om promotie voor onze sport en als ik zo alle reacties lees, dan moet het inderdaad goede promotie voor de sport geweest zijn. Ik hoor bovendien dat ook dit keer weer Arjan Klop in de studio het een en ander perfect van commentaar heeft voorzien. Super, want met name met dat commentaar valt of staat zo’n programma. De meeste kijkers zijn niet of nauwelijks vissers natuurlijk en dan is wat deskundig commentaar natuurlijk een must. Prachtig!! Ik sta er telkens weer van te kijken hoe men zo’n wedstrijd in beeld brengt. Sky Sports verzorgt die beelden, gelukkig tegenwoordig aangevuld met de beelden van een eigen RTL camera met extra aandacht voor onze eigen vissers. Dat is wel belangrijk natuurlijk. Sky Sports maakt verder exact op dezelfde manier televisie en met hetzelfde aantal camera’s zoals men elke Premier League voetbalwedstrijd in beeld brengt. Vergis je niet in het aantal mensen dat Fish O Mania te zien krijgt. Live of niet, in meer dan 35 landen overal op de wereld werd of wordt dit uitgezonden! 20 jul 2015 Friederichs en Spierings knap tweede bij Fish 'O' Mania International 3520 Nederland is bij het prestigieuze en sterk bezette Fish ‘O’ Mania International knap tweede geworden achter Engeland. Net als vorig jaar moesten Jurgen Spierings en Dieter Friederichs alleen hun meerdere erkennen in de vissers van het thuisland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide