Voorlichtingsavonden karpervisvijvers

7993
07 sep 2016

Commerciële karpervisvijvers zijn hot. Ook hengelsportverenigingen kunnen een eigen vijver als karpervisvijver inrichten. Om ze daarbij te ondersteunen organiseert Sportvisserij Nederland door het hele land voorlichtingsavonden over dit onderwerp.

De in dit bericht genoemde data zijn speciaal bedoeld voor hengelsportverenigingen die zijn aangesloten bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. In het winterhalfjaar 2016/'17 zullen ook in de rest van het land informatieavonden over het beheer van karpervijvers worden gehouden. Bestuurders van verenigingen die bij een andere federatie zijn aangesloten, maar die toch graag naar één van de avonden in het gebied van Zuidwest Nederland komen, zijn overigens van harte welkom.

De karpervisvijver begon zijn opmars in Engeland. In deze visvijvers met veel kleine schub- en spiegelkarpers wordt vooral met de vaste stok, maar ook met de match- en feederhengel gevist. In Nederland heeft dit navolging gekregen in commerciële visvijvers, maar ook verenigingen met een eigen vijver kunnen deze als karpervisvijver inrichten.

Kweekvis


In de meeste visvijvers wordt vis uitgezet om het bestand op peil te houden. Deze pootvis is vaak afkomstig van ‘open’ water, wat nadelig is voor sportvissers die op het open water vissen. Bovendien is het rendement van deze uitzettingen twijfelachtig omdat vis van ruim, open water vaak verpieteren in vijvers. Daarom zet Sportvisserij Nederland in op het gebruik van gecertificeerde pootvis uit kwekerijen.Stappenplan


Het inrichten en optimaal beheren van een karpervisvijver is wat anders dan een traditionele visvijver bestieren. Daarom heeft Sportvisserij Nederland een stappenplan opgesteld waarin dit gedetailleerd uit de doeken wordt gedaan. Ook is er subsidie beschikbaar voor verenigingen die hiermee aan de slag willen gaan.

Om hen hierover verder te informeren organiseert Sportvisserij Nederland komend najaar en winter verspreid door het land voorlichtingsavonden over karpervijvers. Kijk voor meer informatie op onze website bij het tabblad HSV Service.

Data


De avonden in het gebied van Sportvisserij Zuidwest Nederland vinden plaats op de volgende data:
  • 15 september in Eindhoven
  • 20 september in Nieuwerkerk a/d IJssel
  • 27 september in Halsteren
Voor deze bijeenkomsten geldt een aanvangstijd van 19:30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. De besturen van betrokken verenigingen hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen.

Nieuwe data en locaties in de rest van het land volgen zodra deze bekend zijn, dus houd onze website en de digitale nieuwsbrief in de gaten!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.