NLDelta Biesbosch-Haringvliet door jury verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland

3547
02 nov 2016

NLDelta Biesbosch-Haringvliet heeft de publieksverkiezing voor het mooiste natuurgebied van Nederland gewonnen. De vakjury heeft NLDelta Biesbosch-Haringvliet de wildcard gegeven. De andere drie winnende gebieden zijn Nationale Park Hollandse Duinen, de Veluwe en het Waddengebied.

Dat heeft het ministerie van EZ deze week bekend gemaakt bij De Wereld Draait Door. De winnende natuurgebieden krijgen een elk geldbedrag van 300.000 euro en ondersteuning om het (inter-)nationaal verder op de kaart te zetten en toe te groeien naar een Nationaal Park van Wereldklasse.

In totaal hebben 88.000 mensen hun stem uitgebracht voor de verkiezing, waaraan dertien gebieden en nationale parken meededen. Onder meer de Weerribben in Overijssel, Nationaal Park Heuvelrug en het eiland Saba in Caribisch Nederland grepen naast de titel.

-> Bekijk hier de hele uitslag

Dick Verheijen, directeur Parkschap Nationaal Park De Biesbosch – samen met Staatsbosbeheer en de partners van het Droomfondsproject Haringvliet de initiatiefnemers van NLDelta Biesbosch-Haringvliet:

“We zijn ontzettend blij! Enorm veel mensen en organisaties hebben bijgedragen aan dit succes. Van de openwaterzwemmers tot de boswachters, inwoners van de steden en dorpen tot de partners in de regio en bestuurders. Daar zijn we iedereen dankbaar voor! Niet eerder hebben we met zoveel mensen en organisaties de trots die we hebben voor dit unieke natuurgebied kunnen delen. Het heeft de hele regio veel energie gebracht en we gaan nu in volle vaart verder om de ambities uit ons bidbook te realiseren.”De natuur is de echte winnaar!


De échte winnaar van de publieksverkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland is de natuur. Het is lang geleden dat er zoveel mensen zich zo hard hebben gemaakt vanuit hun trots, hun verbinding en hun liefde voor de veelheid aan natuur in ons kleine landje. De initiatiefnemers van NLDelta Biesbosch-Haringvliet hopen dat alle partners en stemmers van deze verkiezing de komende jaren zich met dezelfde verve blijven inzetten voor de Nederlandse natuur en de beleving ervan.


In de startblokken


De kandidatuur van NLDelta Biesbosch-Haringvliet wordt breed gedragen. Landelijke natuurorganisaties, lokale en regionale overheden, belangengroepen en het bedrijfsleven steunen de inzending. Vanuit dit brede draagvlak staan de initiatiefnemers in de startblokken om aan de slag te gaan om de ambities uit het bidbook te realiseren. Vanuit alle succesvolle netwerken die er al zijn, worden vertegenwoordigers uitgenodigd om zitting te nemen in de regietafel NLDelta Biesbosch-Haringvliet om de uitvoering van het actieprogramma 2016-2018 aan te jagen.

NLDelta Biesbosch-Haringvliet - Eén met het water


Er is maar één plek in ons land waar je de dynamiek van de rivier en de zee zo intens ervaart. In dit unieke natuurgebied leven mensen en dier samen met het water. Aan de monding van de Rijn en de Maas, in één van de grootste delta’s van Europa. Hier bouwt de mens al eeuwen aan zijn relatie met het water. Met opgestroopte mouwen hebben we dijken en kastelen gebouwd, molens laten draaien en bagger uitgegraven, maar geven we nu het water en de natuur weer meer de ruimte.

Hier beleef je 'het verhaal van Nederland' met al zijn facetten op een manier die voor Europa ongekend is. Van de sluizen in het Haringvliet tot de Zuiderwaterlinie en Slot Loevestein. Van Tiengemeten en de Biesbosch tot aan de molens van Kinderdijk. De natuur is er weids en ruig. Oer-Hollandse deltanatuur, voortdurend in beweging. Waar de bever, zeearend en steur hun plek vinden. Iedereen die hier komt voelt het meteen. En of je nu met de stroom meegaat of er juist tegenin. Hier ben je altijd één met het water.

Lees ook:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.