Europa erkent belang van Vismigratierivier Afsluitdijk

4925
28 jun 2017

De Europese Unie draagt met een LIFE subsidie van 3,5 miljoen euro bij aan de aanleg van de Vismigratierivier Afsluitdijk. Met het subsidieprogramma LIFE steunt de Europese Unie (EU) projecten die een bijdrage leveren aan de Europese natuur- en milieudoelen. Door het toekennen van deze subsidie geeft de EU blijk van erkenning aan het belang van de komst van de Vismigratierivier Afsluitdijk.

Gedeputeerde Johannes Kramer is verheugd met de toegekende subsidie. “De concurrentie is hoog en de slagingskans van een LIFE-aanvraag klein. De Vismigratierivier is een mooi voorbeeld van hoe natuur, economie, recreatie & toerisme en waterveiligheid hand in hand kunnen gaan. Dat dit vanuit de Europese Unie op deze manier wordt erkend is fantastisch nieuws”, aldus de gedeputeerde.

Financiering


Provincie Fryslân is opdrachtgever van het project dat in totaal 55 miljoen Euro kost. Met de bijdrage vanuit LIFE ligt het project financieel op koers. Daarnaast financieren Rijksoverheid, de Europese Unie middels LIFE en TenT, Waddenfonds, de Nationale Postcode Loterij, provincie Noord-Holland.

Vismigratierivier Afsluitdijk


De Afsluitdijk bracht ons veiligheid. Maar door de harde scheiding die hiermee is ontstaan tussen Waddenzee en IJsselmeer, is het voor trekvissen als de zalm, paling en de spiering nauwelijks mogelijk om heen en weer te zwemmen met een slechte visstand tot gevolg. De Vismigratierivier Afsluitdijk is bedoeld om de ecologische verbinding tussen Waddenzee, IJsselmeer en het achterland te herstellen. Hiervoor wordt een doorgang door de Afsluitdijk gemaakt met aansluitend een getijden rivier in het IJsselmeer.

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks 24/7 via een geleidelijke overgang heen en weer zwemmen zonder dat er zout water in het IJsselmeer komt. Het is een systeem dat nog nergens ter wereld bestaat. De Vismigratierivier moet uiterlijk eind 2022 klaar zijn en wordt nabij de sluizen van Kornwerderzand aangelegd. Zie ook www.vismigratierivier.nl.

De Nieuwe Afsluitdijk


De Vismigratierivier is onderdeel van het programma De Nieuwe Afsluitdijk. Dit programma is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken de partners aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit.

De initiatiefnemers van de Vismigratierivier zijn Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Vereniging Vaste Vistuigen Noord, It Fryske Gea en Het Blauwe Hart.


Gerelateerde berichten
21 feb 2017 Documentaire: ZOUT vs ZOET (video) 7812 Er komt een documentaire over de Vismigratierivier! Filmmaker Hans den Hartog (bekend van o.a. “De Vogelwachter; tijd bestaat niet, enkel tij”) gaat samen met producent Annemiek van der Hell van Windmill Film de documentaire ZOUT vs ZOET produceren. 22 aug 2016 14 miljoen voor Vismigratie-rivier (video) 5514 Het Waddenfonds steekt 14 miljoen euro in de vismigratierivier bij Kornwerderzand. Deze nieuwe rivier door de Afsluitdijk maakt het mogelijk dat vis weer op grote schaal kan migreren tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Sportvisserij Nederland is nauw betrokken bij het ontwerp en de inrichting van deze wereldprimeur. 24 mei 2016 Vismigratie: word jij ook een vriend van de blije vis? (video) 4764 Op 21 mei was het Wereldvismigratiedag! Op die dag hebben de initiatiefnemers van de Vismigratierivier een nieuw online vriendenplatform gelanceerd. Het heet Vrienden van de Blije Vis. Met ruim 120 mensen vormden we een Blije Vis. Hiermee ging het platform officieel online! 18 jun 2015 Vis moet zwemmen 6277 550 wetenschappers buigen zich in Groningen over het redden van uitstervende vissoorten! Normaliter zijn de Verenigde Staten de thuisbasis voor de Word Fish Passage conferenties, maar de editie 2015 is naar Nederland gehaald en vindt plaats in de stad Groningen. Meer dan 500 vismigratie-specialisten uit de hele wereld buigen zich van 22 tot 24 juni in Cultuurcentrum De Oosterpoort over alles wat met vis en vismigratie te maken heeft en delen de nieuwste ontwikkelingen en technieken. Veel aandacht gaat uit naar de paling en steur die met uitsterven worden bedreigd. Het aanbod van jonge paling langs de kust is de laatste twee jaar extreem laag, met het afgelopen voorjaar als dieptepunt. Ook de lage visstand Waddenzee en het IJsselmeer zijn al jaren een doorn in het oog van vissers en natuurorganisaties. Verbetering van zwemroutes wordt gezien als een van de oplossingen. 12 aug 2014 Miljoenen vissen wachten voor Afsluitdijk 8057 Miljoenen vissen willen vanuit de Waddenzee het IJsselmeer in zwemmen, maar kunnen dit meestal niet doordat ze op de Afsluitdijk stuiten. De aanleg van een Vismigratierivier zou voor veel van deze trekvissen een uitkomst zijn, zo blijkt uit onderzoek van IMARES Wageningen UR. Het initiatief voor de Vismigratierivier komt van Sportvisserij Nederland en de Waddenvereniging.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.