Vis moet zwemmen

5885
18 jun 2015

550 wetenschappers buigen zich in Groningen over het redden van uitstervende vissoorten! Normaliter zijn de Verenigde Staten de thuisbasis voor de Word Fish Passage conferenties, maar de editie 2015 is naar Nederland gehaald en vindt plaats in de stad Groningen. Meer dan 500 vismigratie-specialisten uit de hele wereld buigen zich van 22 tot 24 juni in Cultuurcentrum De Oosterpoort over alles wat met vis en vismigratie te maken heeft en delen de nieuwste ontwikkelingen en technieken. Veel aandacht gaat uit naar de paling en steur die met uitsterven worden bedreigd. Het aanbod van jonge paling langs de kust is de laatste twee jaar extreem laag, met het afgelopen voorjaar als dieptepunt. Ook de lage visstand Waddenzee en het IJsselmeer zijn al jaren een doorn in het oog van vissers en natuurorganisaties. Verbetering van zwemroutes wordt gezien als een van de oplossingen.

Dat de World Fish Passage conferentie in Nederland plaats vindt is op zich niet onlogisch. Nederland is immers wereldvermaard om zijn watermanagement en heeft een lange historie in de strijd tegen het water, zodat mensen veilig kunnen wonen en werken. Onze tot in de puntjes georganiseerde waterhuishouding heeft er ook voor gezorgd dat wij werelwijd koploper zijn in het aantal vismigratieknelpunten. Dat zijn er meer dan 20.000; van kleine sluisjes en gemalen in polders, grote stuwen in kanalen en rivieren rivieren tot aan de allergrootste en bekendste waterwerken aan toe als de Haringvlietsluizen en de Afsluitdijk. Deze zijn de laatste decennia zeker nog niet allemaal passeerbaar gemaakt voor vissen, maar er is al veel gedaan om vissen weer de ruimte te geven. En dat is ook nodig, want tal van soorten, waaronder de paling die leeft in zoet water maar zich 5000 km ver voortplant in de Sargassozee, verdwijnen wanneer hun trekroutes vol blijven staan met obstakels. Moderne technieken waarbij vissen bijvoorbeeld een zendertje meekrijgen worden meer en meer ingezet om hun trekroutes in kaart te brengen om zo gericht knelpunten op te lossen. Ook vinden in Nederland ambitieuze en grootschalige projecten plaats als de Vismigratierivier in de Afsluitdijk die ervoor gaat zorgen dat vissen weer vanuit de Waddenzee naar het IJsselmeer kunnen zwemmen. Vooral de paling, spiering en stekelbaars zal hiervan profiteren.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.