Blauwvintonijn na halve eeuw terug in Noordzee (video)

12362
17 aug 2017

Na een afwezigheid van ruim 50 jaar lijkt de blauwvintonijn terug in de Noordzee bij Denemarken en Zweden. Om de comeback van de reuzentonijn beter in kaart te brengen, gaat het Wereld Natuur Fonds met Deense en Zweedse onderzoekers satellietmarkers aanbrengen als de vissen door het Skagerrak en het Kattegat trekken. Sportvissers helpen bij dit onderzoek naar de trekroutes van de ‘Ferrari van de oceaan’.

De Atlantische blauwvintonijn stond door overbevissing – op de Japanse markt wordt het vlees verkocht voor duizelingwekkende bedragen – lang op de rand van instorten. Dankzij strengere regels gaat het nu iets beter met deze machtige roofvis die snelheden van 70 kilometer per uur bereikt.

De Ferrari van de oceaan wordt ook weer waargenomen in noordelijke wateren, zoals het Skagerrak en het Kattegat. De tonijnen trekken vermoedelijk ten westen van de Britse eilanden naar het noorden. Maar ze kunnen ook vanaf Mexico zwemmen. Om zekerheid te krijgen over hun trekroutes gaat WNF met onderzoekers uit Denemarken en Zweden voorzien van satelliettags.

Bekijk een video van een vergelijkbaar onderzoek met sportvissers in de Mediterraanse zee uit 2009:Hulp sportvissers

Het taggen gebeurt naar verwachting in september, als de reuzentonijnen naar Denemarken en Zweden trekken. Ervaren sportvissers vangen veertig tonijnen, brengen de tags aan en zetten de vissen direct weer terug. Voor het vangen van blauwvintonijnen is voor dit onderzoek ontheffing verleend. Vissen op de blauwvintonijn is in deze regio verboden.

Het project moet inzicht geven waar de blauwvintonijnen vandaan komen en waarom ze steeds vaker te zien zijn in de Noordzee. Dat levert ook informatie op over hoe visserij, klimaat en de beschikbaarheid van voedsel trektroutes van de tonijn beïnvloeden. Deze kennis vormt de basis voor bescherming van de blauwivintonijn.

Toproofdier

“Het is fantastisch dat de blauwvintonijn weer in de noordelijke Noordzee wordt waargenomen. Dit toproofdier hoort hier van oorsprong thuis. Net als de leeuw in de Afrikaanse savanne. De terugkeer van blauwvintonijnen komt vermoedelijk ook doordat het beter gaat met vissoorten waar zij op jagen, zoals haring. We moeten er nu voor zorgen dat we fouten uit het verleden niet herhalen. Hopelijk doorkruist de Ferrari van de oceaan dan straks ook weer het Nederlandse deel van de Noordzee”, aldus Ingvild Harkes, oceanendeskundige van het WNF.

Twee bestanden

De Atlantische blauwvintonijn komt voor in grote delen van de Atlantische Oceaan. De vissoort kan tienduizenden kilometers ver zwemmen, een snelheid halen van 70 km/u , meer dan drie meter lang worden en wel 680 kilo wegen. Het bestand is opgesplitst in een westelijk deel, dat in de Golf van Mexico paait, en een oostelijk deel, dat in de Middellandse Zee paait. Bij het taggen van de tonijnen worden ook weefselproeven van de vissen genomen. Die kunnen duidelijk maken van welk bestand de tonijnen in Denemarken en Zweden afkomstig zijn.

De afgelopen jaren is het oostelijke bestand vooruitgegaan als gevolg van lagere visquota en een strengere controle op illegale visserij. Maar het wordt nog steeds geclassificeerd als bedreigd en het staat daarom net als het westelijk bestand op de rode lijst van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN.

Bron: persbericht WNF

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.