90 Europese vissen met uitsterven bedreigd door overbevissing

8313
08 jun 2015

Overbevissing is een groot probleem, waar zo’n 88 procent van alle vissen in Europa onder lijdt. Negentig Europese vissoorten worden zelfs met uitsterven bedreigd. Het gaat hier voornamelijk om haaien, roggen en andere kraakbeenvissen.

Foto: blauwe haai (Wikipedia)

De IUCN (internationale unie voor natuurbescherming) publiceerde deze week een nieuwe rode lijst met bedreigde Europese vissoorten. Meer dan 110 experts onderzochten in totaal 1220 verschillende vissoorten die voor het jaar 1500 al in Europese waterren voorkomen. De lijst is hier te bekijken (pdf).

De onderzoekers geven aan dat de lijst nog onvolledig is. Zo kon twintig procent van alle vissoorten in Europese wateren niet goed worden geteld. “We weten niet hoe groot deze populaties zijn en of ze slinken”, zegt marine-ecoloog Rainer Froese van het GEOMAR Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung in Kiel. “Wel vermoeden we dat het niet goed gaat met deze vissoorten.”

Blauwe haai

Overbevissing is het grootste probleem, zo schrijven de onderzoekers. Voor veel soorten zijn geen quota vastgesteld, zoals voor haaien in de Middellandse Zee. Zo staat de grote blauwe haai op de rode lijst, die ongelimiteerd gevangen mag worden. Als er wel quota worden bepaald, dan zullen bepaalde landen dit voelen in de portemonnee. Een goed voorbeeld is Spanje. Dit land is de grootste exporteur van haaienvinnen en haaienvlees.

Klimaatverandering

Overigens worden vissen niet alleen bedreigd door overbevissing, maar speelt klimaatverandering ook een belangrijke rol. Vissen in de Middellandse Zee krijgen het te warm en gaan daarom meer naar het noorden, maar komen hierdoor vast te zitten in zogenoemde ‘cul-de-sacs’, oftewel doodlopende wateren. De Adriatische Zee is een voorbeeld van een cul-de-sac. Voor vissen is dit niet gunstig, omdat de Adriatische Zee warmer kan worden dan de Middellandse Zee. Ook in de Noordzee vinden er verschuivingen plaats. Wetenschappers beweren dat vissen in de Noordzee naar diepere wateren gaan of naar het noorden verhuizen.

Stijgers en dalers

Vissen die een duwtje in de rug verdienen zijn de Atlantische heilbot, de Atlantische zalm en tarbot. Met deze vissen gaat het namelijk niet zo goed. Met andere vissoorten – zoals de Atlantische kabeljauw en de Atlantische blauwvintonijn – gaat het veel beter.


Tarbot

Bron: Scientias.nl

Gerelateerde berichten
16 dec 2014 Stop de overbevissing 6182 Vandaag vinden in Brussel de laatste en beslissende gesprekken plaats over de vangstquota voor de visbestanden in de Atlantische Oceaan en aangrenzende wateren voor 2015. In aanloop naar dit overleg hebben 137 Europese niet-gouvernementele organisaties, waaronder Sportvisserij Nederland, staatssecretaris Sharon Dijksma opgeroepen een einde te maken aan overbevissing. 15 aug 2014 Arapaima dreigt uit te sterven 13387 De arapaima, een van de grootste zoetwatervissen ter wereld, dreigt uit te sterven door overbevissing van de Amazone. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Aquatic Conservation. 24 apr 2014 Kerry waarschuwt voor leegvissen oceanen (video) 6094 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een videoboodschap op de 'oceanentop' in Den Haag gewaarschuwd voor overbevissing in de oceanen. 10 apr 2014 Visstand Waddenzee flink gedaald (video) 6853 De visstand in de Waddenzee is de afgelopen 50 jaar drastisch gedaald, blijkt uit langdurig onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). 22 jan 2014 'Kwart haaien en roggen met uitsterven bedreigd' 9181 Een kwart van de haaien- en roggensoorten wordt bedreigd met uitsterven. Dat concluderen ruim 300 wetenschappers uit 64 landen in een analyse voor de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Het is de eerste keer dat het onderzoek naar deze dieren zich uitstrekte over de hele wereld. 07 nov 2013 Leegvissen Middellandse Zee gaat door 8660 De visvoorraden in de Middellandse Zee leveren een “doodsstrijd”, waarschuwt La Repubblica naar aanleiding van de goedkeuring van de begroting voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) voor de periode 2014-2020 door het Europees Parlement. 29 mrt 2013 Reder dumpt massa's dode haring (video) 10431 Het schip de 'Jan Maria' van de Katwijkse reder Parlevliet & Van der Plas heeft op grote schaal haring gedumpt. Uit cijfers in een intern vangstlogboek blijkt dat het bedrijf de autoriteiten minder gevangen haring opgeeft dan het in werkelijkheid vangt. De verste en vetste vis komt aan land, het overschot gaat overboord. 05 mrt 2013 Jaarlijks 100 miljoen dode haaien 6675 Volgens een studie die deze week werd gepubliceerd in Marine Policy, blijkt dat haaienpopulaties over de hele wereld significante dalingen in hun aantallen ondergaan.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.