Exotische vissen

2907
17 okt 2017

De overheid houdt een aantal vissoorten extra in de gaten, omdat ze mogelijk 'invasief' zijn. Twee soorten die extra aandacht vereisen, zijn de zwartbaars en de grootbekforelbaars.

Zwartbaars (smallmouth bass) en grootbekforelbaars (largemouth bass) zijn twee soorten uit Noord-Amerika die in Nederland (nog) geen zichzelf in stand houdende populatie hebben. In 2005 werd er nog een grootbekforelbaars van maar liefst 60 cm op de Waal gevangen.

Vestiging van deze soorten kan een negatief effect hebben op de inheemse vissen. Vang je er een? Meld hem dan op www.mijnvismaat.nl.

Lees het hele artikel over deze vissen in de exoten nieuwsbrief nr 21 (download)


Gerelateerde berichten
09 mei 2017 Bijzondere vangst op MijnVISmaat 2110 Het nieuwe visseizoen staat voor de deur. We zien op www.mijnvismaat.nl dat een aantal vissers al flink aan vissen is. Met name op de grote rivieren worden bijzondere vangsten gedaan zoals deze kopvoorn. 13 nov 2016 Exotische vissen in nieuwsbrief 'Kijk op Exoten 17' 2406 Nr 17 van de nieuwsbrief Kijk op Exoten is uit. In deze nieuwsbrief is onder andere aandacht voor een aan de hengel gevangen Pacu en wordt de opmars van diverse exotische grondels uitvoerig besproken. 04 mei 2016 Exoten plaag of lekkere snack? 4426 Grondels worden wel eens gezien als een plaag, maar wat weinigen weten is dat ze een heel smakelijk hapje kunnen vormen. Hét Visblad nam de proef op de soms en ging grondels vangen, bereiden én opeten. 29 jan 2016 Bijzondere vangst in de IJssel 4708 Vele ecologische adviesbureaus doen net als Sportvisserij Nederland vissstandonderzoeken. Hierbij komen regelmatig bijzondere vangsten boven water zoals deze kleine kleine marene uit de Gelderse IJssel. 04 nov 2015 Zet geen aquarium- of vijvervissen uit in open water. 5887 Steeds vaker zien we aquariumvissen in open water zwemmen. Dit is niet zonder risico. Vaak overleven ze de winter niet, maar ze kunnen ook ziektes met zich mee brengen en inheemse vissen verdringen. Dat geldt ook bij het 'verslepen' of overzetten van vis naar ander water. Breng aquariumvissen daarom liever terug naar de dierenwinkel als je hem niet meer wil. Zet hem in ieder geval niet uit in open water.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide