Zet geen aquarium- of vijvervissen uit in open water.

11248
04 nov 2015

Steeds vaker zien we aquariumvissen in open water zwemmen. Dit is niet zonder risico. Vaak overleven ze de winter niet, maar ze kunnen ook ziektes met zich mee brengen en inheemse vissen verdringen. Dat geldt ook bij het 'verslepen' of overzetten van vis naar ander water. Breng aquariumvissen daarom liever terug naar de dierenwinkel als je hem niet meer wil. Zet hem in ieder geval niet uit in open water.

Onlangs zagen we een goudruisvoorn op www.mijnvismaat.nl die uit een tuinvijver in de natuur is uitgezet. Een leuke vangst voor de sportvisser, maar dit is een typisch geval van het 'dumpen' van vis. Vraag liever eens aan andere vijverhouders wie jouw vis wil hebben.

We zien niet alleen vissen, maar bijvoorbeeld ook roodwangschildpadden zitten inmiddels al in veel stadswateren. Ook boven water komen er veel huisdieren voor die niet in de natuur thuis horen. Ook daar zit natuurlijk een luchtje aan! Wist jij bijvoorbeeld dat er stinkdieren in Nederland leven? Deze dieren worden gehouden als huisdier en worden soms los gelaten als het baasje hun niet meer wil verzorgen.

Wil je meer weten over exotische dieren en planten in Nederland? Lees dan de hier nieuwe exoten nieuwsbrief.

MijnVISmaat werkt mee aan de 'Exoten-nieuwsbrief'. In de volgende editie wordt dieper ingegaan op een artikel over de herkomst van karpers, geschreven door collega Jaap Quak.
Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.