Karper uitgezet in Benedenrivierengebied en Twentekanaal

4063
23 dec 2017

Eind november zijn op twee plekken in ons land karpers uitgezet. In het Benedenrivierengebied vond de vijfde en laatste uitzetting van het gelijknamige spiegelkarperproject (SKP) plaats, terwijl de uitzetting in het Twentekanaal de eerste was sinds het SKP daar onlangs werd verlengd.

Nadat de karperwerkgroep van Sportvisserij Zuidwest Nederland in 2013 het SKP Benedenrivierengebied aftrapte, is er circa 6.500 kilo spiegelkarper uitgezet. De laatste 1.250 kilo daarvan werd op 18 november door zo’n dertig vrijwilligers aan het water van het Benedenrivierengebied toevertrouwd.

Hiermee krijgt het karperbestand in Zuidwest Nederland een belangrijke boost en profiteren de karpervissers de komende jaren van meer variatie in hun vangsten. Na de vijfde en laatste uitzetting is het een kwestie van de vangsten monitoren om te zien hoe de vissen het doen qua groei en verspreiding.

Verlenging

In september kreeg De Karper Sportvisserij Nederland (De KSN) Regio Oost het voor elkaar dat Rijkswaterstaat het in 2011 gestarte SKP Twentekanaal verlengde. Dit houdt in dat tot en met 2021 jaarlijks 384 kilo karper mag worden uitgezet. Op 26 november gingen de eerste karpers – spiegel- en schubkarper – te water, verspreid over de vijf verschillende sluispanden van het Twentekanaal.

De karpers varieerden in gewicht en lengte, maar waren globaal tussen de 35 en 50 cm lang met een gewicht van 1.000 tot 2.800 gram. Met deze onderhoudsuitzettingen hoopt De KSN het karperbestand voldoende op peil te houden om er ook succesvol op te kunnen blijven vissen.

Bron: Hét Visblad

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.