Kijktip: 'Vele gezichten van de Zevenhuizerplas' morgen op tv! (video)

6807
29 dec 2017

De documentaire ‘Vele gezichten van de Zevenhuizerplas’ wordt zaterdagmiddag 30 december om 17.00 uur op RTV Rijnmond uitgezonden. Deze eerste Nederlandse onderwaterdocumentaire bevat prachtige beelden van het leven onder de waterspiegel in de Zevenhuizerplas.

Woon je niet in Rotterdam en omgeving? Geen nood: diverse kabelbedrijven hebben alle regionale omroepen in hun digitale zenderpakket, zodat je de documentaire ook kunt bekijken als je niet in het uitzendgebied van RTV Rijnmond woont.

In de documentaire van Robert Hughan & Arthur Scheijde is een hoofdrol weggelegd voor de snoek. Een snoek neemt de kijker gedurende de vier jaargetijden mee op verkenningstocht door de Zevenhuizerplas. De kijker ziet het natuurschoon vanuit de lucht, op het land, tussen de rietkragen en boven en onder de waterspiegel. De vele gezichten van deze waterpartij waarin recreatieve dagjesmensen in symbiose verkeren met de vrije natuur zorgen voor een boeiende blik achter de schermen van dit natuurspektakel.


Meesterlijke schoonheid

De Zevenhuizerplas tussen Rotterdam en Gouda werd in de zeventiger jaren gegraven om zand te winnen voor woningbouw. Door het diep uitgraven ontstond een weelderig onderwaterlandschap waarin flora en fauna een gevarieerde biodiversiteit vormen. Op uitnodiging verkende regisseur en onderwatercameraman Robert Hughan in 2015 de ontstane onderwaterwereld. Direct werd Hughan gegrepen door de meesterlijke schoonheid die hij aantrof.

"Hier kunnen we meer mee, dacht ik direct na die eerste duik", zegt Hughan in het januarinummer van Hét VISblad (zie pag. 48-49 voor het complete interview). "De Zevenhuizerplas is een van de belangrijkste recreatiegebieden in de Randstad – er wordt volop gezwommen, gevist en gevaren – maar al die recreanten weten niet wat er zich allemaal afspeelt onder de waterspiegel.” Dit geldt volgens hem voor de hele maatschappij. “Ons land bestaat voor een groot deel uit water, maar van het leven onder water is bij velen slechts weinig bekend. Wat is er dan mooier om met een onderwaterdocumentaire die natuurpracht te laten zien?” Het resultaat is een 47 minuten durende documentaire die zaterdag 30 december (morgen dus) om 17.00 uur wordt uitgezonden op RTV Rijnmond. Kijken dus!

Bekijk hier alvast de trailer:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.