Openingen Brouwersdam om 'dode' Grevelingenmeer te redden (video)

8036
08 mrt 2018

De ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Schouten (Natuur) stellen 75 miljoen euro beschikbaar voor een doorlaat in de Brouwersdam, op de grens van Zuid-Holland en Zeeland. Door de opening in de dam moet de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer verbeterd worden.

De zeearm werd in 1971 afgesloten in het kader van de Deltawerken. Sindsdien is de waterkwaliteit ernstig achteruitgegaan. De diepere delen van het meer zijn volgens onderzoekers regelmatig vrijwel zuurstofloos. Dat levert schade op voor het bodemleven en de vissen en schaaldieren.

Het doorlaatmiddel in de Brouwersdam wordt een soort mini-waterkering, goed voor de veiligheid en de natuur. Dat zegt William van der Hulle van Staatsbosbeheer. Het gat, van zo'n 300 meter breed, komt op Zuid-Hollands grondgebied.

Doordat het Grevelingenmeer van alle kanten omsloten is, staat het water stil, zoals in een badkuip. Daardoor ontstaat 'gelaagdheid': water van verschillende temperaturen en samenstellingen mengt niet meer, maar blijft in lagen op elkaar liggen.

Het gevolg daarvan is dat in bepaalde delen van het meer, zoals vlak bij de bodem, weinig tot geen zuurstof meer in het water zit. Ook zijn de temperatuurverschillen in het meer groot. Vissen en planten kunnen slecht tegen deze plotse overgangen en sterven. In de zomer, wanneer de zon het water verwarmt, stijgt er soms een rotte zwavelstank op uit het meer, zegt Van der Hulle: "Het is dan een troosteloze bende onder water."


Witte matten van bacteriën op de bodem van het Grevelingenmeer (foto: Rijkswaterstaat)

Lees ook:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.