'Openen Brouwersdam is noodzaak'

7333
20 okt 2011

BRUINISSE - Het openen van de Brouwersdam is noodzakelijk voor het herstel van het water in de Grevelingen.

Dat concludeert Rijkswaterstaat na onderzoek in opdracht van diverse overheden.

De resultaten worden woensdag gepresenteerd tijdens de Grevelingenconferentie in Bruinisse. Naast het openen van de Brouwersdam, waardoor het water weer zuurstof krijgt, moet er in de opening een getijdenenergiecentrale komen. Die profiteert van het stromen van water tussen de Grevelingen en de Noordzee.

Het openen van de Brouwersdam gaat ongeveer 160 miljoen euro kosten. De ontwikkeling van een getijdencentrale kost nog eens 250 tot 450 miljoen. De meest voor de hand liggende partner hiervoor is het Zeeuwse energiebedrijf Delta, dat al enige tijd plannen heeft in die richting.

Maar bij plannen maken, blijft het wat Delta betreft. Getijdenenergie is voor het bedrijf niet rendabel, zo laat een woordvoerder weten in een reactie op de uitkomsten van het onderzoek. ''Zonder dat de overheid bijspringt, gaan wij het ook niet doen. De kosten zijn hoger dan de baten."

Bron: ANP

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.