Expositie Swim, Fish, Swim open voor publiek

2818
30 mrt 2018

Eind september dit jaar gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Hierdoor kunnen trekvissen als zalm, zeeforel, aal, fint en niet te vergeten de steur weer tussen zoet en zout migreren. De expositie Swim, Fish, Swim! in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam laat zien hoe waterveiligheid en herstel van natuur hand in hand gaan.

Ooit zwommen elften, palingen, steuren en zalmen ongestoord heen en weer tussen de Noordzee en grote rivieren als de Rijn en Maas. De ene trekvis doorkruiste ons land om eitjes te leggen hoog in de Zwitserse Alpen, de andere kwam juist uit de bergen naar zee om te paaien. Het Haringvliet was één van de belangrijkste toegangspoorten van onze dynamische delta. Dat veranderde met de aanleg van de Haringvlietsluizen in 1971. Trekvissen konden er niet meer door en het voor flora en fauna zo belangrijke overgangsgebied tussen zoet en zout water verdween.

Internationaal kruispunt

De natuur – inclusief trekvissen – krijgt weer de ruimte nu de Haringvlietsluizen vanaf eind september 2018 regelmatig op een kier gaan. Vissen kunnen gemakkelijker de Haringvlietdam passeren, de voedselsituatie zal verbeteren en het Haringvliet wordt weer een internationaal kruispunt voor vissen, vogels en mensen. Wil je ervaren hoe het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen uitpakt voor de visstand én de natuur in dit geweldige rivierengebied? Kom dan naar de expositie ‘Swim Fish Swim!’

Bijzondere expositie

Bij deze bijzondere tentoonstelling kunnen jong en oud op een actieve en originele manier kennismaken met de unieke onderwaterwereld van het Haringvliet. Een wereld waarin vissen de hoofdrol in spelen. De expositie is tot en met 28 oktober 2018 te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Daarna gaat de tentoonstelling, net als trekvissen, op reis door Europa.

Wil je alvast een impressie krijgen van de expositie? RTV Rijnmond maakte een leuk filmpje met Kees Moeliker, samensteller van de expositie.
Gerelateerde berichten
14 mrt 2018 'Swim Fish Swim! – ruim baan voor haring, steur en zalm’ 5752 Eind september dit jaar gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Hierdoor krijgen trekvissen als zalm, zeeforel, aal, fint en niet te vergeten de steur weer de vrijheid om tussen zoet en zout te migreren. Met het regelmatig op een kier zetten van de Haringvlietsluizen krijgen niet alleen riviertrekvissen weer ‘lucht’, maar zal ook de voedselsituatie voor roofvissen als snoek, snoekbaars en baars verbeteren. 07 feb 2018 Nieuwe vlog Haringvliet en expositie kier Haringvlietsluizen (video) 4247 In de nieuwe Droomfonds vlog wil Camilla Dreef erachter komen hoe de dynamische deltanatuur van het Haringvliet er vóór de aanleg van de Haringvlietdam uitzag. Ook is er binnenkort in het kader van de opening van de Haringvlietsluizen een tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. 14 dec 2017 Onzichtbare wordt zichtbaar op Afsluitdijk 3991 Een beleving toevoegen aan de Vismigratierivier bij Kornwerderzand, dat was de opdracht van de initiatiefnemers en samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk. Landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doedens (bureau SLeM) vertaalde dit naar een concept dat bezoekers en toeristen het onbekende, maar fascinerende verhaal van migrerende vissen vanuit verschillende invalshoeken laat beleven. De Blije Vis, onder meer te zien in een installatie van grote roestvrijstalen vissen in de rivier, wordt hierbij ingezet als verhalenverteller. Het beleefconcept, dat 12 december op Kornwerderzand is gepresenteerd, werd financieel mogelijk gemaakt door een extra projectbijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.