Gezenderde stekelroggen uitgezet

3135
25 jul 2018

Als onderdeel van het project Haaien en Roggen terug in de Noordzee zijn medio juni in de Westerschelde twintig gekweekte stekelroggen uitgezet. Deze roggen zijn voorzien van akoestische transmitters, zodat hun verspreiding kan worden gevolgd.

Sportvisserij Nederland zet deze gezenderde vissen uit om meer inzicht te krijgen in hun kans van overleving en daarmee de bijdrage die uitzetting van gekweekte roggen en haaien kan leveren aan het herstel van hun natuurlijke populaties in de Noordzee. Alle roggen zijn voorzien van een inwendige transmitter – die een signaal uitzendt dat wordt opgepikt zodra ze langs hydrofoons zwemmen – en van twee uitwendige gele merken, waarop een website en een code staat. In augustus worden nog eens tien gezenderde roggen uitgezet.

Roggen melden


Sportvissers die een gemerkte stekelrog vangen, worden verzocht dit door te geven op www.sharkray.eu. Vermeld hierbij duidelijk de datum en locatie van de vangst, de code van elk merk en stuur indien mogelijk ook de lengte van het dier of een foto van de vangst mee. Aangezien de dieren onderdeel uitmaken van een wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd in samenwerking met WNF, Blue Linked, Dutch Shark Society, Stichting de Noordzee, is het de bedoeling ze na vangst zo snel mogelijk levend terug te zetten in zee.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.