Snoekromance

4976
10 jan 2019

(Bron: Visionair) Daar hang ik dan onderwater, boven de waterplanten. Volledig gefocust op de twee snoeken waarbij ik binnen handbereik verwijderd ben met mijn camera.

De snoeken liggen stil op de bodem, zij aan zij. Zodra het vrouwtje aanstalten maakt om weg te zwemmen, beter gezegd weg te schieten, slaat het mannetje met zijn staart tegen de zijkant van het vrouwtje.


Het mannetje volgt elke beweging van het vrouwtje.

Hij stimuleert haar hiermee om haar eieren af te zetten. Eitjes die hij gelijk bevrucht met zijn homvocht. De beide snoeken zwemmen verder en ik volg. Bij gelegenheid maak ik foto’s. De snoeken herhalen dit voortplantingsproces ongeveer een uur. En dan zwemt het vrouwtje weg van het mannetje. Hij blijft wel in het gebied maar toont geen enkele vorm van broedzorg voor de eieren.


Nog twee mannetjes in de strijd, wie gaat het winnen?


Zij aan zij met open bek, wachtend op het moment suprême.


Het vrouwtje zwemt weg en ogenblikkelijk slaat het mannetje met zijn staart tegen haar zij om de ei-afzetting te stimuleren.


Een juveniel snoekje van nog geen jaar oud. Snoeken groeien overigens zeer snel en kunnen in het eerste jaar al een lengte van meer dan 30 centimeter bereiken.


Soortgenoten zijn geen uitzondering op het menu van de snoek, maar je kunt wat betreft formaat van de prooi ook te gulzig zijn.

Foto's en tekst Janny Bosman.

Bron: (Visionair 50, december 2018)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.