Haringvlietsluizen voor het eerst op een kier (video)

6514
17 jan 2019

16 januari 2019 was het eindelijk zover: de Haringvlietsluizen gingen voor het eerst op een kier. 's Ochtends met opkomend tij bleef één schuif van de zeventien sluizen ongeveer één meter openstaan zodat er zout water het Haringvliet in kon stromen.

Bekijk hier de vlog van Camilla Dreeg die een kijkje ging nemen tijdens de opening:


Sportvisserij Nederland heeft zich jarenlang ingespannen om weer tot een open verbinding tussen de Rijn/Maas en de Noordzee te komen. Samen met vijf natuurorganisaties is de afgelopen vier jaar gewerkt aan het herstel van de unieke deltanatuur die het Haringvliet ooit rijk was.

Dankzij een financiële impuls uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij hebben ze mens en natuur voorbereid op de terugkeer van dynamiek; met rust- en broedplekken voor vissen en vogels, en volop recreatiemogelijkheden (o.a. trailerhellingen en vissteigers) voor mensen om van de unieke Haringvlietnatuur te genieten.

Al in november werd het Kierbesluit door minister Van Nieuwenhuizen officieel in werking gesteld, maar vanwege de lage waterstanden bleven de sluizen nog dicht. De rivierafvoer van aflopen tijd bood al wel de mogelijkheid om tests uit te voeren en gisterochtend is voor het eerst één schuif open blijven staan, zodat vissen eindelijk weer de kans krijgen het Haringvliet op te zwemmen.

Zoetspoelproef

De opening is onderdeel van de zoetspoelproef: eerst wordt er zeewater ingelaten en in de periode daarna wordt het Haringvliet weer zout gespoeld. Daarbij wordt er onderzocht of het zoute water weer uit de diepe delen van het Haringvliet in de nabijheid van de sluizen verdwijnt. Bovendien wordt er intensief gemonitord waarbij er ook varend metingen worden gedaan. Ben je zelf benieuwd wat voor effecten de opening heeft? Via deze site kun je de zoutwaarden voor en achter de dam bekijken.


Vlog vismonitoring

Aan de vooravond van het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen, ging vlogger Camilla Dreef mee zegenvissen met Ravon. Zij monitoren de vissen rond de Haringvlietsluizen en brengen de veranderingen in beeld. Zalm, haring, spiering, houting; ze kunnen straks allemaal weer tussen zee en rivier trekken via het Haringvliet.Historisch moment

Het openen van de Haringvlietsluizen is een historisch moment; een cruciale stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier. Essentieel voor het overleven van trekvissen zoals de zalm en de steur, want door de verbinding met zee kunnen ze hun oude paaigronden stroomopwaarts de rivier weer bereiken. Al jarenlang is er door onze buurlanden fors geïnvesteerd in het verbeteren van de leefomgeving van zeldzaam geworden trekvissen. Nu de ‘toegangspoort’ weer regelmatig opengaat, kunnen vissen als de haring, elft en fint daar van profiteren. De delta wordt vanaf nu weer gevoed met de dynamiek en het leven van de zee en daar profiteren niet alleen zeldzame vissen, maar ook trekvogels van.


Wil je meer weten over het nut en de gevolgen van het Kierbesluit? Kijk dan hier.
Gerelateerde berichten
19 nov 2018 Kier Haringvlietsluizen: artikelen en veelgestelde vragen 4080 Dat de Haringvlietsluizen sinds vorige week regelmatig op een kier gaan, is maar weinig media onopgemerkt gebleven. Sterker nog: de belangstelling voor de maatregel is groot. Sportvisserij Nederland zette de artikelen op een rij en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. 16 nov 2018 Na 47 jaar weer haring in het Haringvliet (video) 8296 Vanaf vandaag gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Daardoor herstelt na precies 47 jaar de verbinding van de grote Europese rivieren Rijn en Maas met de Noordzee. Dit is een belangrijke stap voor de natuur en het herstel van een dynamische delta met internationale impact. 30 aug 2018 Openingshandeling Haringvlietsluizen uitgesteld 5079 De planning voor het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen is aangepast. In verband met de lage rivierwaterstanden wordt de officiële openingshandeling van 5 september uitgesteld tot later dit najaar. 15 mrt 2017 Snoekbaars uitgezet buitenzijde Haringvlietdam 6727 De komende weken worden aan de buitenzijde van de Haringvlietdam zeventig gemerkte snoekbaarzen vrijgelaten door medewerkers van VisAdvies. Dit om meer inzicht te krijgen in de huidige (on)mogelijkheden voor deze en andere zout-tolerante dieren om vanaf de zeekant van de Haringvlietsluizen terug te zwemmen naar het Haringvliet. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet waarbij een coalitie van zes natuurorganisaties werkt aan een natuurlijker Haringvliet en herstel van de trekvisstand. 18 apr 2016 Steuren via Haringvliet naar zee (video) 4642 De steuren die in juni 2015 in de Rijn zijn uitgezet door Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling hebben geen moeite gehad de Noordzee te vinden. Anders dan bij de uitzetting in 2012, zijn er nu ook steuren via het Haringvliet naar zee gezwommen. Daaruit blijkt dat een open Haringvliet van groot belang is voor een gezonde populatie steuren.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.