Openingshandeling Haringvlietsluizen uitgesteld

4860
30 aug 2018

De planning voor het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen is aangepast. In verband met de lage rivierwaterstanden wordt de officiële openingshandeling van 5 september uitgesteld tot later dit najaar.

Na jaren voorbereiding gaan de Haringvlietsluizen bij de Zuid-Hollandse eilanden, die sinds 1970 permanent afgesloten zijn, op een kier. Rijkswaterstaat had daarvoor een openingshandeling gepland op 5 september. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter besloten deze uit te stellen tot later dit najaar. Door de droge zomer zijn de rivierwaterstanden laag. Het zoute water van de zee kan daardoor verder stroomopwaarts komen dan door Rijkswaterstaat is afgesproken in het Kierbesluit met het waterschap Hollandse Delta en waterbedrijf Evides.

Wachten op hogere rivierwaterstanden


Het traject waar al jaren naartoe gewerkt wordt om de toegangspoort voor trekvissen open te zetten en waar ook onze buurlanden vol enthousiasme naar uitkijken, gaat gewoon door. Zonder de zoetwatervoorziening in gevaar te brengen, zijn er volop kansen om trekvissen de ruimte te geven om tussen zee en rivier te trekken via het Haringvliet. In de loop van het najaar zal naar verwachting de rivierwaterafvoer voldoende zijn zodat de sluizen op feestelijke wijze voor het eerst op een kier kunnen worden gezet.

Belangrijke stap voor herstel deltanatuur


Het openen van de Haringvlietsluizen is een belangrijke stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier waar de riviernatuur zowel in binnen- als buitenland van profiteert. Cruciaal voor het overleven van trekvissen want de belangrijkste barrière gaat open. Vissen als zalm en steur kunnen vanaf zee de rivieren Rijn en Maas weer opzwemmen en vice versa. Het Haringvliet wordt weer gevoed met de dynamiek van de zee. De verloren gegane deltanatuur kan herstellen. Zes samenwerkende natuurorganisaties hebben met steun van de Nationale Postcode Loterij en een groeiend aantal partners in de regio mens en natuur voorbereid op terugkeer van de dynamiek. Met rust- en broedplekken voor vissen en vogels en mogelijkheden voor mensen om van de unieke deltanatuur te genieten.

Nog geen ruim baan voor trekvissen


kunnen bedreigde vissoorten door de open verbinding tussen zee en rivieren weer de rivieren op zwemmen om stroomopwaarts tot in Duitsland en Zwitserland naar paaigronden te trekken. Aan beide zijde van het Haringvliet wordt echter nog met fuiken en staande netten gevist. De migrerende vissen zoals steur en zalm hebben dus grote kans om als bijvangst uit het water te worden gevist. Helaas is door de overheid nog niks geregeld, zoals een netten- en fuikenvrije zone, om dit te voorkomen. Hierover is onlangs een dringend verzoek aan de verantwoordelijke ministeries gedaan om dit alsnog zo snel mogelijk geregeld te krijgen.

In de media

De (vertraagde) aanstaande opening van de Haringvlietsluizen op een kier, kreeg veel aandacht in de media. Zo publiceerden onder meer de NOSRTV RijnmondAlgemeen Dagblad en de Volkskrant items en artikelen over dit onderwerp.

Droomfonds Haringvliet


In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties – ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds – met steun van de Nationale Postcode Loterij aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet.


Gerelateerde berichten
07 feb 2018 Nieuwe vlog Haringvliet en expositie kier Haringvlietsluizen (video) 3923 In de nieuwe Droomfonds vlog wil Camilla Dreef erachter komen hoe de dynamische deltanatuur van het Haringvliet er vóór de aanleg van de Haringvlietdam uitzag. Ook is er binnenkort in het kader van de opening van de Haringvlietsluizen een tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. 11 aug 2017 Uitgespoelde snoekbaars kan nu moeilijk terug naar Haringvliet 6236 Uitgespoelde snoekbaarzen hebben bij het huidige beheer van de Haringvlietsluizen beperkt kans om terug te keren naar het Haringvliet. Dat blijkt uit onderzoek van VisAdvies en Sportvisserij Nederland. 10 apr 2017 Kierkoudwatervrees is niet nodig 4304 Op 27 maart 2017 stond er in het Algemeen Dagblad een artikel over sportvissers die de gevolgen vrezen voor de visstand van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen in 2018. Hoewel niet exact te voorspellen is wat het effect zal zijn, stellen visexperts van Sportvisserij Nederland dat de kier voor de visstand veel voordelen biedt ten opzichte van de huidige situatie. 24 dec 2016 Zilverenstromen in het Haringvliet (download) 4913 (Bron: Visionair) In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Het Droomfondsproject Haringvliet wil daar een groot succes van maken. Als onderdeel van het project deed visdeskundige Jaap Quak van Sportvisserij Nederland onderzoek naar de visstand voor de afsluiting. Tevens kijkt hij naar de toekomst. Zijn rapport is leerzaam, verrassend en realistisch.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide