Minister Schouten: bescherm haaien in de Noordzee beter

4245
01 mei 2019

Wereldwijd gaan er jaarlijks miljoenen haaien dood. Ze worden gevangen voor consumptie of alleen de vinnen worden er afgesneden. En ook de kleine, ongevaarlijke haaien in de Noordzee worden bedreigd. Daarom komt minister Schouten in actie: ze wil haaien beter beschermen.

Vooral viskotters zijn nu nog een bedreiging voor de relatief kleine en ongevaarlijke haaien in de Noordzee. Onbedoeld raken de haaien als bijvangst verstrikt in de netten. Vaak overleven ze dat niet.

Daarom wil minister Carola Schouten de haai beter beschermen, te beginnen in de Noordzee en het Nederlandse deel van de Caribische Zee.Te weinig kennis


Samen met Rijkswaterstaat wil minister Schouten onderzoek doen naar de haaienpopulaties in de Noordzee. "We weten daar eigenlijk weinig van. We willen daarom precies in kaart brengen waar ze leven en kijken of we daar bij het vissen rekening mee kunnen houden", zegt de minister.

Visverboden?


Of er dan visverboden komen op bepaalde plekken in de Noordzee kan Schouten nu nog niet zeggen. "Eerst moeten we het onderzoek doen. Op basis daarvan kijken we wat nodig is om de haaien te beschermen."

Een aantal haaiensoorten in de Noordzee is al beschermd. Daar mag niet op worden gevist. Dat geldt niet voor de veel grotere haaien in de Caribische Zee bij Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hier wordt volgens minister Schouten het vangen van en ook het afsnijden van de vinnen van haaien steeds populairder.

Zorgwekkend


De minister zegt: "Tegelijkertijd is het bestand van de haaien zorgwekkend. Daarom komen we met wetgeving die het vissen op haaien en ook het bezit van haaien of vinnen verbiedt."

Nederland is ook nog betrokken bij een betere bescherming van haaien in de Middellandse Zee. Vooral de Spanjaarden en Portugezen vangen ze voor consumptie. Maar mede door toedoen van Nederland komen er nu vangstquota, om de vangsten te beperken.

Extra kwetsbaar


Minister Schouten hoopt met haar plannen de haaien meer ruimte te geven en bij te dragen aan het herstel van de populaties. Daar is veel tijd mee gemoeid, want het duurt relatief lang voordat haaien jongen krijgen en ze krijgen er ook niet veel. Daardoor zijn ze extra kwetsbaar.


Interview Jeugdjournaal


Vanavond besteedt het Jeugdjournaal in haar uitzending van 19:00 uur aandacht aan dit onderwerp. Daarvoor kwam een filmploeg langs bij Niels Brevé, haaienexpert bij Sportvisserij Nederland. Hij geeft toelichting op de zorgwekkende toestand van de haaienpopulaties in de Noordzee.

Lees ook:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.