Team Holland draait warm voor WK Senioren in Servië

3913
05 sep 2019

In het Servische Novi Sad vindt komend weekend het 66e WK Senioren plaats. Team Holland, afgevaardigd door Sportvisserij Nederland en onder leiding van bondscoaches Jan van Schendel en Stefan Verhoeven, reisde eind vorige week naar Servië af en traint sinds maandag hard om de kans op een podiumplek te vergroten.

Opvallend tot nu toe is het wisselende weer: nadat het maandag nog bloedheet was met 37 graden, viel het kwik dinsdag terug naar 21 graden met regen en wind. Ook voor komend weekend is regen voorspeld bij een graad of twintig.

Dobberbijters

“Het lijkt hier soms wel typisch Hollands”, meldt bondscoach Stefan Verhoeven over de telefoon. “Tenminste, wat het weer betreft – de visserij is totaal anders.” Verhoeven legt uit dat de vangst onder meer bestaat uit mini-katvisjes van zo’n 6 centimeter. “Die zijn soms zo agressief dat ze zelfs in je dobber bijten. Ze brengen ook nauwelijks gewicht in de schaal, dus door gespreid te voeren proberen we ze weg te lokken van de stek. We richten ons vooral op bliek, visjes van 80 tot 100 gram. Hier en daar vangen we ook carassio’s (kleine karperachtigen). Dat zijn de bonusvissen.”


Het Danube–Tisa–Danube-kanaal loopt dwars door Novi Sad.

32 landen

Het viswater voor dit WK is het vrijwel kaarsrechte Danube–Tisa–Danube-kanaal dat dwars door Novi Sad loopt en ten oosten van de stad uitmondt in de rivier de Danube. De diepte varieert van één meter direct bij de oever tot 6 meter op 25 meter uit de kant. Het parcours is opgedeeld in vijf sectoren. De organisatie van het kampioenschap is in handen van de Servische Sportvisbond. Maar liefst 32 landen doen dit jaar mee.

Elke dag leren

De hoop op een goed resultaat van Team Holland is groot na de ietwat teleurstellende elfde plaats van vorig jaar. Aan talent heeft het team geen gebrek: in de gelederen is onder meer Luciën de Rade, die vorig jaar in Italië zowel met zijn team (toen nog U25) als individueel de gouden plak pakte. Ook de trainingsdagen bieden perspectief. “Elke dag leren we het water beter kennen en vinden we wel iets uit”, aldus Verhoeven. “Zo werken we stapje voor stapje naar het weekend toe.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.