Campagne loodvrij vissen van start

5401
06 okt 2019

Hengelsportvereniging Ons Genoegen uit Geertruidenberg is op 5 oktober een campagne gestart om loodvrij vissen in haar viswateren breed en actief te stimuleren. Daarmee wordt de gemeente Geertruidenberg het eerste loodvrije pilotgebied van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij in Nederland.


Eén van de onderdelen van de campagne is een grootschalige inruilactie voor alle 1.650 leden van Ons Genoegen. Zij krijgen bij hun VISpas voor 2020 een cheque waarmee ze bij Fauna Hengelsport drie stukken lood kunnen inruilen voor drie vergelijkbare, milieuvriendelijke loodvervangers. Het ingeleverde lood gaat in een grote plexiglas zuil in de winkel, waarin ook andere sportvissers overtollig lood kunnen deponeren. Al het ingezamelde lood wordt vervolgens gerecycled, waarna de opbrengst naar loodvrije jeugdactiviteiten van Ons Genoegen gaat.

Sportvissers informeren

Een ander belangrijk campagne-onderdeel is het informeren van sportvissers over loodvrij vissen. Bij alle viswateren van Ons Genoegen komen dit najaar informatieborden; bij jeugdactiviteiten gaat de vereniging loodvrij vissen promoten en viswedstrijden zullen zoveel mogelijk loodvrij worden gevist.


Het eerste pilotgebied van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij is een feit.

Ons Genoegen werkt in de campagne samen met Sportvisserij Nederland, waterschap Brabantse Delta, Gemeente Geertruidenberg en Fauna Hengelsport. Daarmee wordt de gemeente Geertruidenberg het eerste loodvrije pilotgebied van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Dit samenwerkingsverband tussen de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten, Dibevo en Sportvisserij Nederland wil het loodgebruik in de hengelsport stoppen.

Voorbeelden van loodalternatieven.

Steeds meer loodvervangers beschikbaar

Lood is vervuilend en ongezond voor mens en dier en hoort dus niet thuis in een schoon watermilieu. Milieuvriendelijke loodvervangers zijn gemaakt van onder meer staal, steen, beton, glas en wolfraam (tungsten). Producten van deze materialen zijn beduidend minder slecht voor de waterkwaliteit en voor de volksgezondheid dan lood. Omdat het aanbod aan loodvervangers groeit en de verkrijgbaarheid in hengelsportwinkel toeneemt, wordt het voor sportvissers steeds makkelijker om een milieuvriendelijk alternatief te kiezen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.