Primeur: NK Streetfishing

2976
08 nov 2019

Op zaterdag 9 november vindt in Amsterdam de eerste editie van het Nederlands Kampioenschap Streetfishing plaats. Deze primeur is ook een testcase voor de komst van een internationaal erkende evenknie in deze jonge hengelsportdiscipline.

Streetfishing is al een aantal jaren bijzonder populair, vooral onder jongeren. Dat was voor Sportvisserij Nederland aanleiding om samen met De Snoekstudiegroep Nederland-België een Nederlands Kampioenschap Streetfishing te organiseren. “Verspreid over het land werden al verschillende wedstrijden gehouden, maar een nationaal kampioenschap – en een officiële status binnen de georganiseerde wedstrijdvisserij – ontbrak nog. Terwijl daar wel voldoende animo voor is”, zegt Toine Aarts, projectleider wedstrijden bij Sportvisserij Nederland.

Hij plaatst de opmars van streetfishing in de lijn van andere populaire urban sports zoals skaten en freerunning. “Streetfishing is een actieve manier van vissen waarbij sportvissers – alleen of samen met vismaten – licht bepakt de stad afstruinen op zoek naar roofvis.”

Internationaal


Streetfishing wint ook in tal van buitenlandse steden aan populariteit. Daarom diende Sportvisserij Nederland op de jaarvergadering van de Confédération Internationale de la Pêche Sportive (CIPS, de internationale overkoepelende sportbond voor wedstrijdvissers) een verzoek in om te kijken of een Europees kampioenschap en mogelijk zelfs een wereldkampioenschap voor deze discipline in het leven kan worden geroepen.

“Dat werd positief ontvangen door de technische commissie van de CIPS”, zegt Aarts. “Maar voordat het zover is willen ze eerst zien hoe een kampioenschap streetfishing op nationaal niveau wordt georganiseerd. Daarom maken we een video van het kampioenschap op 9 november in Amsterdam.”

Zoveel mogelijk cm


Bij het Nederlands Kampioenschap Streetfishing gaan 50 koppels – 100 deelnemers – vijf uur lang (09.00 – 15.00 uur) de strijd met elkaar aan om de felbegeerde titel en een prijzenpot van € 575,-. Het doel is om zoveel mogelijk centimeters aan roofvis te vangen. “Daarbij tellen niet alleen snoek, snoekbaars en baars, maar levert bijvangst van roofblei, winde, pos, bot en meerval ook punten op”, licht Aarts toe.

Het wedstrijdreglement werd met medewerking van de organisatie achter Open Street Amsterdam is opgesteld. “De buitengewoon opsporingsambtenaar en controleurs van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging zien toe op een eerlijk verloop van de wedstrijd, dus alle seinen staan op groen voor een mooie première van het NK Streetfishing.”


Alle deelnemers aan het NK Streetfishing ontvangen van Sportvisserij Nederland een pakket met loodvrije materialen zodat er milieuvriendelijk kan worden gevist.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.