Pierre Bronsgeest benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

3053
29 apr 2020

Oud-hoofdredacteur van Beet magazine Pierre Bronsgeest is op 24 april door de koning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange vrijwilligerswerk in de hengelsport. Burgemeester Bas Eenhoorn van Vlaardingen bracht hem telefonisch het goede nieuws.

Bronsgeest, die ruim 45 jaar de hengelsport diende, kreeg de bijzondere onderscheiding voor zijn werk als voorzitter van stichting The Fishing Dutchmen en het vrijwilligerswerk om met name kinderen met een korte levensverwachting hun laatste viswens te helpen vervullen in het bijzijn van het gezin. Dit in samenwerking met de Stichting Doe Een Wens en Stichting De Opkikker.

Dankbaarheid

“Ik ben eigenlijk niet zo van de prijzen, maar dit vind ik wel heel bijzonder”, meldt Bronsgeest nog steeds ietwat ontroerd door de telefoon. “Ik wist ook echt niet dat het eraan zat te komen, dus ik was compleet verrast – alleen mijn familie wist ervan. Het is echt een eer als je ziet welke mensen deze benoeming krijgen. En het raakt me als mensen met zoveel dankbaarheid opsommen wat ik al die voorbije jaren heb gedaan. Ik stond er zelf nooit zo bij stil.”Laatste wens vervullen

Bronsgeest erkent dat zijn grote internationale netwerk hem hielp om dingen snel voor elkaar te krijgen, zoals de laatste wens van een kind om een karper, haai of marlijn te vangen. Bij viswedstrijden in het buitenland namen Bronsgeest en andere organisatoren vaak spullen mee voor lokale weeshuizen. “Het deed me altijd goed om andere mensen blij te maken, ook dichtbij huis”, aldus Bronsgeest. “Een dagje vissen met ouderen vond ik bijvoorbeeld ook geweldig om te doen. Vrijwilligerswerk was voor mij altijd een vanzelfsprekend. Het heeft mijn carrière mede kleur gegeven.”Lange carrière

Samen met Peter Dohmen kreeg Bronsgeest in de zomer van 2019 ook al de gouden erespeld voor zijn bijzondere bijdrage aan de Nederlandse sportvisserij. Zijn carrière in de hengelsport begon in 1991 bij Vipmedia Publishing & Services, waarna sportvismagazines als een rode draad door zijn loopbaan bleven lopen. Bronsgeest was jarenlang hoofdredacteur van de hengelsportbladen Beet, Karper en Rovers – en organiseerde meer dan twintig jaar de prestigieuze wedstrijdcompetitie King Of Clubs (met Ed Stoop als vaste deelnemer). Daarnaast schreef hij diverse sportvisboeken, waaronder voor kinderen, en zat hij jarenlang in het advies- en organisatiecomité van de VISMA.

Maatschappelijke waarde

Net als Bronsgeest ontvangen jaarlijks meerdere sportvissers – veelal in een vrijwilligersfunctie bij een hengelsportvereniging – een erkenning voor hun decennialange bijdrage aan de hengelsport. Daaruit blijkt telkens weer de brede maatschappelijke waarde van de sportvisserij voor ons land.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.